Veterina portal za CITY TIME
S almonella, Listeria, Clostridium, Streptococcus, Staphylococcus samo su najvažnija imena rodova bakterija koje onečišćuju hranu za životinje, ali isto tako uzrokuju različite zdravstvene probleme u ljudi i u životinja, među kojima su i naši ljubimci.Ove bakterije nikako nisu jedini uzročnici ozbiljnih problema koji često narušavaju zdravlje ljudi i životinja, sve do onih krajnjih situacija borbe za život. Naravno da su tu osim njih i brojnih drugih bakterijskih vrsta, osim brojnih virusa također i rikecije, gljivice, paraziti, a moramo spomenuti i prione.
Prebrojne biološke prijetnje kroz koje svakodnevno kao ljudi prolazimo u velikoj su mjeri naslonjene na uzročnike koji dolaze iz životinjskog svijeta. Naravno, postoje i brojne situacije u kojima uzročnici za ljude inače opasnih mikroba u životinjskome svijetu ne uzrokuju značajne zdravstvene probleme. U nekim slučajevima možemo reći da infekcije određenim mikroorganizmima na koje je ljudska vrsta vrlo osjetljiva, od domaćih životinja ne uzrokuje nikakve vidljive promjene odnosno te infekcije prolaze nezamijećeno ili gotovo nezamijećeno odnosno bez izraženih znakova bolesti.
Zoonoze su bolesti zajedničke ljudima i životinjama, no ovdje prvenstveno naglašavamo da se radi o bolestima koje se sa životinja prenose na čovjeka. Činjenicu da ovakvih bolesti ima svakoga dana sve više nećemo zlorabiti i stvarati paniku jer panika nikada nema smisla niti je korisna. Međutim, svi znamo da je dobro poznavati prijetnje jer ih bez poznavanja ne možemo neutralizirati niti ukloniti.
Kako smo već naveli, različite zoonoze imaju različite uzročnike, ali je svima zajedničko da se prenose sa životinja na ljude. Nemoguće je u malo vremena i prostora dobro sažeti čak i najveće i najznačajnije probleme kojima se stručnjaci bave u svakodnevnoj zaštiti zdravlja ljudi i životinja. Stoga smo govorili o pojedinim manje ili više poznatim nazivima i naslovima, a slijedom toga spomenut ćemo ovdje barem još jedan poznatiji naziv: trihineloza.
Zoonoze su bolesti zajedničke ljudima i životinjama, no ovdje prvenstveno naglašavamo da se radi o bolestima koje se sa životinja prenose na čovjeka. Trihineloza je bolest ljudi i životinja koja u hrvatskim medijima uvijek i redovito bude praćena, uglavnom onda kada sezonski postane najinteresantnija. Zdravstveni problemi u ljudi vezani najčešće uz Trichinellu spiralis uvijek su imali veze sa onim proizvodnjama mesnih prerađevina u kojima procedura i pravila proizvodnje nisu ispoštovani i zaštitne mjere nisu provedene. Nasreću, toga je i kod nas sve manje, pa nam ne preostaje drugo nego ponoviti: ako ne znate ništa o sigurnosti hrane i biološkim opasnostima u hrani onda je za sve bolje da se niti ne upuštate u njezinu proizvodnju. Pritom mislimo na suhomesnate proizvode iz kućne radinosti, koji se niti ne mogu naći na uređenom slobodnom tržištu, a kakvim bismo i naše tržište ipak mogli nazvati. Dakle, ‘domaće’ kobasice, kuleni, šunke i ostali suhomesnati proizvodi iz kućne radinosti trebali bi biti napravljeni prema pravilima i netko za njihovu zdravstvenu ispravnost mora i jamčiti. Ukoliko vam niti jedno relevantno ime ne jamči njihovu zdravstvenu ispravnost – morate znati da ulazite u zonu rizika i savjetujemo da dobro pazite što jedete. Nasreću, ipak je u Hrvatskoj neusporedivo manji broj oboljelih od trihineloze nego od salmoneloze ili kampilobakterioze. No, osim što se trihineloza suzbija prema zakonu, ne zaboravimo da se ovdje radi o potpuno različitim uzročnicima. Naime, i salmonele i kampilobakterije su bakterije, a Trichinella spiralis je oblić i to samo najčešća vrsta Trichinelle, od koje obolijevaju ljudi. Čovjek se trihinelom ‘zarazi’ jedući higijenski neispravno, a istovremeno toplinski nedovoljno obrađeno meso – najčešće zaraženih svinja – u kojemu se nalaze žive ličinke trihinela, zaštićene u svojoj kapsuli.Mjere za suzbijanje trihineloze definirane su s više Pravilnika Već smo i ranije spominjali zdravstvene rizike zbog toplinski nedovoljno obrađenog mesa i mesnih prerađevina, a trihineloza je samo jedna od njih. U priči o trihinelozi osim svinja i čovjeka moramo spomenuti štakore i miševe, ali i lisice i medvjede jer su svi oni značajni prirodni rezervoari ovog uzročnika. Divlje životinje jednako obolijevaju kao i domaće, a kako naš suživot postaje s vremenom sve izraženiji svakome je jasno da nam već osnovna znanja o ovim temama pomažu da sebe i svoje najdraže zaštitimo od banalnih pogrešaka kao što je npr. konzumacija mesnih proizvoda nepouzdanog porijekla. Današnji život i tehnologija pretpostavljaju stalni kontakt sa brojnim ljudima i informacijama, ali i raznim stvarima i organizmima iz okoliša. S ovim uzročnicima bolesti zaista ne želite biti u kontaktu, ali ako ne znate ništa o njima, šanse za kontakt su velike jer oni su vrlo često oko nas.O salmonelozi smo govorili, pa samo spomenimo da je tijekom prošle godine ona osim u domaćih životinja bila velik problem tisućama ljudi u Hrvatskoj, čak i s vrlo nesretnim ishodom. Nešto je bolja situacija sa kampilobakteriozom, od koje obolijevaju i životinje i ljudi, a koja je uzrokovana bakterijom Campylobacter jejuni. Izvor infekcije za ljude mogu biti brojne vrste sisavaca, pa tako i psi i mačke, pa je zaista više nego potrebno da vlasnici stalno provode osnovne higijenske mjere kako bi spriječili prijenos ovih vrlo neugodnih bakterija sa životinja na ljude. Treba napomenuti da vidljivi znaci infekcije uopće ne moraju biti izraženi, a da – primjerice – naš pas trajno nosi i izlučuje ove bakterije. No, ipak najčešće obolijevaju mlađi psi i mačići, a problemi kod njih najčešće traju oko tjedan dana.
Sigurno možete biti zadovoljni ako niste jedna od više tisuća osoba koje su u Hrvatskoj prošle godine liječene zbog infekcija ovom uzročnicima. Mi ćemo biti još zadovoljniji ako jednoga dana sve ovo o čemu ovdje govorimo, u tišini i miru zauvijek nestane.