Uzgoj

U Đurđevcu održano 10. savjetovanje uzgajivača svinja u RH

Izvor: Hrvatska poljoprivredna agencija – HPA
svinjogojstvo2014
U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) 29. i 30. svibnja održano je 10. savjetovanje uzgajivača svinja. Savjetovanje je dvodnevna edukacija koja već tradicionalno okuplja uzgajivače svinja, ali i ostale subjekte koji sudjeluju u svinjogojskoj proizvodnji.


Da su ovakva savjetovanja potrebna dokaz je broj sudionika na ovogodišnjem jubilarnom 10. savjetovanju istaknu je v.d. ravnatelja HPA dr.sc. Zdravko Barać, koji se u svom pozdravnom izlaganju osvrnuo na događaje i aktivnosti koje su se dogodile od prošlog savjetovanja. Gospodin Barać istaknuo je izuzetno dobru suradnju između HPA i SUS-a, a plod te suradnje je i organizacija ovog savjetovanja kao i potpisivanje ugovora o vođenju matičnih knjiga i izdavanja uzgojne dokumentacije. Kao pomoć sektoru svinjogojstva v.d. ravnatelja HPA najavio je novi projekt HPA, a to je stvaranje farmskog sustava osiguranja kvalitete u proizvodnji svinjetine. Cilj ovog sustava je pružiti potrošačima sigurnu informaciju o kvaliteti proizvodnje svinjskog mesa i na taj način potaknuti potrošnju svinjetine proizvedene na hrvatskim farmama.
Nazočne je također pozdravio i gospodin Stjepan Kušec predsjednik SUS-a. Gospodin Kušec također se osvrnuo na dobru suradnju SUS-a i HPA, ali na aktivnosti SUS-a koje su poduzete u proteklih godinu dana kojima je SUS zastupao interese proizvođača svinja.
Ispred grada Đurđevca, prigodnim govorom, prisutne je pozdravio gospodin Antun Bratanović predsjednik Odbora za poljoprivredu grada Đurđevca. Ispred Ministarstva poljoprivrede prisutnima se obratio gospodin Dalibor Janda voditelj službe za stočarstvo. Gospodin Janda iznio je smjernice aktivnosti koje Ministarstvo poljoprivrede poduzima u svinjogojskom sektoru.
Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren pozdravivši okupljene službeni je otvorio ovogodišnje savjetovanje. U svom pozdravnom govoru župan je rekao da je županija zbog izuzetne suradnje koju ima s HPA vrlo rado prihvatila biti supokrovitelj ovog savjetovanja.

Odabrana predavanja:


Upravljanje zdravljem svinja u ekstenzivnom načinu uzgoja
Program nadziranja i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkog i uvjeta za slobodnu trgovinu svinja


Izvor: Zbornik predavanja

Na savjetovanju uzgajivači su imali prilike slušati predavanja iz uzgoja i selekcije, hranidbe, načina držanja svinja i zdravstvene zaštite. Predstavljen je farmski sustav osiguranja kvalitete u proizvodnji svinjskog mesa kao novi projekt HPA. Predstavljeni su naši zaštićeni proizvodi od svinjskog mesa. Na savjetovanju se predstavio i Klaster „Hrvatskog pršuta“ te njegove potrebe za svinjskim butovima, a otvorio se i prostor za moguću suradnju uzgajivača svinja i proizvođača pršuta. Svoja iskustava u organizaciji svinjogojske proizvodnje, stanju tržišta svinjskim mesom, kao i novosti iz uzgoja predstavio nam je predavač iz austrijskog udruženja Styriabrid, gospodin Hans Peter Bäck.
Savjetovanje je zaključeno s vrlo dinamičnom i žustrom raspravom nakon izlaganja Ljupke Maltar, dr.med.vet. iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, a koja je vezana uz
Program nadziranja i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkog i uvjeta za slobodnu trgovinu svinja.
svinjogojstvo2014 - potpisivanjeTijekom savjetovanja svečano je potpisan Ugovor o vođenju matičnih knjiga i izdavanju uzgojne dokumentacije između HPA i Udruge uzgajivača svinja Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema – „Fajferice“. Ispred HPA Ugovor je potpisao v.d. ravnatelj dr.sc. Zdravko Barać, a ispred “Fajferice”, predsjednik udruge, gospodin Dominik Knežević.


Vezani sadržaji

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Sorbinska kiselina – aditiv s antimikrobnim djelovanjem u hrani životinjskog podrijetla

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Primjena serologije mesnog soka u dijagnostici invazije protistom Toxoplasma gondii u klaonički obrađenih svinja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više