23.4 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Bolesti domaćih životinja

U Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak na temu afričke svinjske kuge

Predstavnici županije izrazili su zabrinutost zbog mogućeg širenja afričke svinjske kuge na područje Osječko-baranjske županije, imajući u vidu značaj te županije za hrvatsko svinjogojstvo.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (priopćenje za medije, 9. listopada 2023. godine)
Priopćenje preneseno u cijelosti.
mps


U Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak na temu afričke svinjske kuge


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak 9. listopada 2023. u Zagrebu u nazočnosti predsjednice Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić, državnih tajnika Mladena Pavića i Zdravka Tušeka te ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća održala sastanak na temu afričke svinjske kuge s predstavnicima Osječko-baranjske županije, predstavnicima Udruge hrvatskih proizvođača svinja s područja Osječko-baranjske županije, Centra za unapređivanje stočarstva, Državnog inspektorata RH na čelu s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem sa suradnicima te Veterinarskog instituta, Hrvatske veterinarske komore i Veterinarskog fakulteta.

Na sastanku se prisutne izvijestilo o aktualnoj epidemiološkoj slici, brojnim mjerama i aktivnostima koje se provode u cilju što bržeg suzbijanja afričke svinjske kuge, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saslušali prijedloge i odgovorili na upite sudionika te je otvorena diskusija o elementima Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. Predstavnici županije izrazili su zabrinutost zbog mogućeg širenja afričke svinjske kuge na područje Osječko-baranjske županije, imajući u vidu značaj te županije za hrvatsko svinjogojstvo.

Ulažemo iznimne napore kako bismo pomogli posjednicima da rekategoriziraju svoja gospodarstva i osigurali dovoljan broj interventnih timova. Osječko-baranjska županija je od iznimne važnosti za cijelo hrvatsko svinjogojstvo i činimo sve što je u našoj moći da ga zaštitimo. Kontinuirano smo provodili, i provodimo, velik broj strukturnih, redovnih i dohodovnih potpora sektoru, a sada je važno da zajedničkom suradnjom svih dionika zaustavimo širenje afričke svinjske kuge. Želim zahvaliti svim odgovornim posjednicima, akademskoj i stručnoj zajednici, jedinicama lokalne i regionalne samouprave te svim službama na terenu, Državnom inspektoratu RH, na pravovremenom djelovanju, suradnji i konstruktivnim prijedlozima“, izjavila je ministrica Vučković.

Predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Karačić izvijestila je prisutne o trenutnoj situaciji u zonama ograničenja, naglasivši kako u zadnjem razdoblju ipak bilježimo trend pada izbijanja afričke svinjske kuge.

Vezani naslovi:


Vezani sadržaji

Priručnik “AFRIČKA SVINJSKA KUGA U DIVLJIH SVINJA – OSNOVE I MJERE SPRJEČAVANJA”

Urednik

Popis propisa objavljenih od 24. studenoga 2023. godine do 23. veljače 2024. godine

Urednik

Gdje je nestala kuga?

Urednik

Ukinuta zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Zadarskoj županiji

Urednik

Suzbijanje i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj

Urednik

Uloga divlje svinje u epidemiologiji afričke svinjske kuge

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više