IzdvojenoSigurnost hraneSkupovi

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

svjetski-dan-sigurnosti-hrane-okrugli-stol

Izvor: https://www.hapih.hr/pokazali-smo-spremnost-na-neocekivano-ali-uvijek-moze-bolje/

U Osijeku u povodu nacionalnog obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) organizirala je okrugli stol kojemu je cilj bio “osvijestiti što svi mi možemo učiniti kako bismo bili spremni na neočekivano, bez obzira na to koju ulogu u lancu „od polja do stola“ imamo”.

DarjaSokolic

U uvodnom je obraćanju doc. dr. sc. Darja Sokolić istaknula kako sigurnost hrane u Europskoj uniji pa tako i Hrvatskoj nikada nije bila na višoj razini, iako uvijek ima prostora za poboljšanja. Transparentnost sustava i intenzivna edukacija potrošača doprinijela je tome da su potrošači sve svjesniji potencijalnih rizika porijeklom iz hrane.

Prema posljednjim istraživanjima Eurobarometra, 7 od 10 Europljana zainteresirano je za temu sigurnosti hrane, dok se Hrvatska, sa 75 % zainteresiranih, nalazi čak iznad europskog prosjeka. Zainteresiranost je svakako prvi preduvjet razvoja i podizanja razine svijesti potrošača kao aktivnih dionika sustava“, navela je ravnateljica Sokolić ističući kako „je današnji proces globalizacije i slobode kretanja ljudi i roba dodatno pridonio činjenici da sigurnost hrane ne poznaje granice.
Brzinu i slobodu kretanja prati i brzina protoka informacija, pa je uz brzo djelovanje za maksimalnu zaštitu zdravlja ljudi, životinja i okoliša, nužna i transparentnost te brza i otvorena komunikacija – čak i prije sigurne identifikacije izvora rizika, kako bi se spriječilo otvaranje prostora dezinformacijama i posljedično širenje panike
.“

U raspravi na temu „Sigurnost hrane: Spremni na neočekivano“ uz doc. dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu HAPIH-a, sudjelovali su Gordan Jerbić, dr. vet. med. načelnik Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane Državnog inspektorata RH, Tomislav Kiš, dr. vet. med. načelnik Sektora za sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Dubravka Marija Kreković, dipl. ing., voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, voditeljica Odjela na Zavodu za alergologiju, kliničku imunologiju i reumatologiju Dječje bolnice Srebrnjak, te dr. sc. Nina Puhač Bogadi, kao predstavnica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK.

Protokoli, procedure i planovi postoje, no slučaj afričke svinjske kuge, za koju smo bili spremni šest godina, pokazuju da očekivano može postati neočekivano“, slikovito je komentirao Kiš važnost ljudskog faktora i naglasio kako je s druge strane zahvaljujući komunikaciji institucija moguće učinkovito djelovati, što se pokazalo i kod požara Drava International. „Sigurnost hrane raste, ali je i nadalje nužna edukacija“, zaključio je Kiš.

Nužnost svakodnevne suradnje i učinkovite komunikacije te daljnji rad na procedurama potvrdio je i Gordan Jerbić, koji je istaknuo i učinkovitost sustava kontrole, navodeći kao primjer da je „na nacionalnom nivou provedeno 7.000 analiza uzoraka na rezidue pesticida od kojih se neadekvatni mogu nabrojati na prste jedne ruke. I ažurna objava opoziva proizvoda, kojih je u ovoj godini do sada bilo 39, upravo je potvrda visoke učinkovitosti sustava sigurnosti hrane.“

Kao jedna od najvećih opasnosti s kojom se moramo nositi u skoroj budućnosti je antimikrobna rezistencija, složili su se panelisti, protiv koje će se između ostaloga boriti i pojačanom edukacijom i osvješćivanjem poljoprivrednih proizvođača o potrebi smanjenje uporabe antibiotika u zaštiti zdravlja domaćih životinja. Europski plan za smanjenje uporabe antibiotika za 50 posto se vrlo dobro provodi i Hrvatska tu dobro stoji.

svjetski-dan-sigurnosti-hrane-panelisti

Više na: https://www.hapih.hr/pokazali-smo-spremnost-na-neocekivano-ali-uvijek-moze-bolje/

Vezani sadržaji

Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije

Urednik

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Urednik

Peti simpozij “SIGURNOST HRANE I ZAŠTITA POTROŠAČA” u Velikoj Gorici

Urednik

Projekt CROOH – Uspostava koordiniranog sustava nadzora bolesti u skladu s pristupom ‘Jedno zdravlje’ u Republici Hrvatskoj

Urednik

Očekuju li nas prosvjedi veterinara?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više