Hrvatska veterinarska komoraIzdvojenoUprava za veterinarstvo i sigurnost hraneVeterinarska djelatnost

U pripremi Nacrt programa za veterinarske preglede na gospodarstvima

Usuglašeno je da će Nacrt trogodišnjeg programa biti završen do kraja travnja ove godine te se početak provedbe planira sredinom svibnja 2022., a previđena sredstva za provedbu tijekom 2022. godine iznose 15 milijuna kuna.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede RH (sadržaj u cijelosti prenesen sa:
https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/u-pripremi-nacrt-programa-za-veterinarske-preglede-na-gospodarstvima/5391)
mps


U pripremi Nacrt programa za veterinarske preglede na gospodarstvima


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 19. travnja 2022. godine, u nazočnosti državnog tajnika Šime Mršića, ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić i suradnika održala sastanak s predstavnicima Hrvatske veterinarske komore na čelu s predsjednikom Ivanom Zemljakom, a na temu aktualnosti u hrvatskom veterinarstvu.

Na sastanku je najavljen Nacrt programa provedbe veterinarskih pregleda na gospodarstvima. Usuglašeno je da će Nacrt trogodišnjeg programa biti završen do kraja travnja ove godine te se početak provedbe planira sredinom svibnja 2022., a previđena sredstva za provedbu tijekom 2022. godine iznose 15 milijuna kuna. Obje strane izrazile su zadovoljstvo provođenjem ove mjere jer je ocijenjena dobrom za jačanje znanja i podizanja svijesti posjednika o važnosti provedbe biosigurnosnih mjera, o liječenju i zdravstvenom stanju životinja, dobrobiti životinja, kao i u odnosu na višestruku usklađenost koju stočari moraju ispunjavati sukladno veterinarskim propisima te kvalitetnim alatom za korištenje znanja i postojećih resursa veterinarske struke. Također, još čvršće će se povezati i brže razmjenjivati podaci svih komponenti informatičkog sustava između Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi i Državnog inspektorata RH.

Ciljevi ovog programa, kao i kontrole prometa životinja na gospodarstvima, su kroz edukaciju posjednika smanjenje troškova u proizvodnji i povećanje konkurentnosti hrvatskih stočara, uvid u brojno stanje životinja, utvrđivanje činjeničnog stanja u području označavanja i registracije prometa životinja, statusa zdravlja i dobrobiti životinja i provedbe preventivnih biosigurnosnih mjera, dostupnost svih utvrđenih činjenica nadležnim službama u cilju poduzimanja korektivnih mjera te racionalnije i učinkovitije usmjeravanje kapaciteta nacionalne veterinarske službe.

Hrvatska veterinarska komora objavila je na svojim stranicama da je osim ove teme na sastanku razgovarano i o pojedinim cijenama za naređene mjere čije je izmjene HVK nekoliko puta predlagala radi specifičnosti provođenja i nepokrivanja nastalih troškova pri njihovom provođenju. HVK u svojoj objavi također navodi da je na sastanku bilo riječi i o mogućnosti otvaranja konkretne rasprave s Ministarstvom zdravstva na temu omogućavanja doktorima veterinarske medicine da i oni budu nositelji odobrenja u tvrtkama koje provode obvezne DDD mjere, te Ministarstvom financija na temu smanjenja PDV-a na veterinarske lijekove.

Vezano (VPG):

Vezani sadržaji

Dok udruge ratuju, životinje i veterinari stradavaju

Urednik

Odluka o izmjeni Odluke o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više