Kućni ljubimciObjave iz ordinacijaVETERINA BRANIMIR

Pankreatitis – upala gušterače – u pasa i mačaka

Branimir Rebselj, dr.med.vet.
Specijalistička veterinarska praksa VETERINA BRANIMIR

Iz ambulante …


Veterina BranimirGušterača je žlijezda smještena uz početni dio tankoga crijeva. Igra vrlo važnu ulogu jer je zadužena za lučenje hormona inzulina i glukagona koji su zaduženi za regulaciju šećera u krvi kao i za lučenje probavnih enzima koji se izlučuju u tankom crijevu. Tek kada dođu u tanko crijevo oni se aktiviraju i sudjeluju u razgradnji i probavi masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Problem nastaje kada iz određenih razloga dođe do aktivacije nekih probavnih enzima prije nego se izluče u tanko crijevo pa gušterača počne “probavljati” samu sebe. Upala gušterače ili pankreatitis u novije doba uzima sve više maha u patologiji kućnih ljubimaca i stvara sve veće probleme njihovim vlasnicima. To je vrlo ozbiljna bolest koja se manifestira u 2 oblika :

  • akutnom, kad se bolest razvije vrlo brzo i lako može završiti fatalno po životinju
  • kroničnom, koji ustvari ostaje neprimjetan i može trajati godinama, a može se eventualno otkriti posebnim biokemijskim pretragama ili u trenutku kada prijeđe u akutnu fazu.

Uzroci nastajanja pankreatitisa do danas još nisu u potpunosti razjašnjeni, zbog toga je vrlo važno izbjegavati faktore koji povećavaju rizik od nastajanja te bolesti, a to su debljina, prehrana masnom hranom, pothranjenost, fizička trauma, upotreba određenih lijekova, različiti toksini, začepljenje izvodnih kanala pankreasa. Neke pasmine, primjerice mini šnauceri, yorkshirski terijeri, mini pudli i koker španijeli imaju genetsku sklonost kroničnim oboljenjima pankreasa.

(Foto: Veterina Branimir)
(Foto: Veterina Branimir)

Klinička slika u pasa je dosta nespecifična. Češće oboljevaju životnje srednje i starije dobi, neovisno o spolu, pretile životinje. Neki od najčešćih simptoma su povraćanje i bol u prednjem dijelu trbuha. Pas zauzima specifičan stav kao da se proteže (prednje noge ispružene, a stražnji kraj podignut u zrak). Prisutna je bezvoljnost, anoreksija, ponekad se javljaju proljev i povišena temperatura i životinje su često dehidrirane. Ponekad životinja može pasti u šok.

U mačaka se bolest javlja u svih dobnih skupina podjednako, no češće u domaćih kratkodlakih i dugodlakih, te sijamskih mačaka. Očituje se letargijom, anoreksijom, naglim mršavljenjem, povraćanjem, proljevom, začepom, žuticom i dehidracijom.

Danas postoji nekoliko teorija liječenja pankreatitisa, neke zagovaraju terapiju popraćenu totalnim postom kroz 48 sati, dok druge to opovrgavaju, ali sve se svodi na to da je pankreatitis vrlo nepredvidiva bolest i izuzetno teška i zahtjevna za liječenje. Akutni pankreatitis gotovo nikad ne prolazi sam od sebe, stoga je vrlo bitno da vlasnik što prije prepozna znakove i otiđe veterinaru, jer bi u protivnom ova bolest mogla završiti fatalno po životinju. Životinje koje su preboljele pankreatitis, moraju obavezno do kraja života biti na posebnoj prehrani sa jako malo masnoće (npr. Digestive low fat diet).

Vlasnici pasa i mačaka moraju postati svjesni da njihovi ljubimci zaista mogu oboljeti od gotovo identičnih bolesti kao i ljudi, te što je još bitnije, da na vrijeme prepoznaju znakove tih bolesti, da shvate da nije svako povraćanje samo “običan gastritis” već da na vrijeme potraže stručnu pomoć.
Pankreatitis je jako opaka bolest koju što se prije otkrije, lakše se liječi.

Izvor: http://veterinabranimir.hr/zs4.html


Vezani sadržaji

Odluka o izmjeni Odluke o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva

Urednik

Otvorena nova ambulanta Veterina Branimir

Urednik

WSAVA Smjernice za cijepljenje pasa i mačaka

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Neurološki pregled: koje su nam informacije najbitnije u neurološkoj lokalizaciji?

Urednik

Izazovi u prehrani štenadi tijekom neonatalog razdoblja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više