Alltech
P roblemi s toksinima iz skupine Fusarium, kao što su trikoteceni, zearalenon i fuminozin ili vrstama Aspergillus, poput aflatoksina, počinju već na polju. Kontaminacija se može javiti i tijekom skladištenja, što značajno smanjuje kvalitetu hrane. Ako tijekom skladištenja nastanu uvjeti za razvoj mikotoksina, hrana koju životinje na kraju konzumiraju predstavlja jednako velik problem.Rizik od mikotoksina nakon žetve može nastati zbog mikotoksina koji su već bili prisutni na polju ili razvoja toksina iz skupnine Penicillium, kao što su okratoksin i citrinin, koji se češće razvijaju tijekom skladištenja hrane. Postoji nekoliko ključnih koraka koje proizvođači mogu primijeniti kako bi ograničili potencijalni rizik od razvoja gljivica i kontaminacije mikotoksinima u uskladištenim žitaricama i krmi, a kojima se može smanjiti rizik za produktivnost životinja i profitabilnost farmi.
Više informacija na:
Vezano uz mikotoksine:
- Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja
- Najčešći uzroci neplodnosti nazimica i krmača
- Objavljen sveučilišni udžbenik „PLIJESNI – ODABRANE ZNAČAJKE, IZOLACIJA I IDENTIFIKACIJA“
- Alltechov pregled europske žetve za 2022. godinu
- 15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane