23.4 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Hranidba domaćih životinjaUzgoj

Uspješan uzgoj svinja bez cinkovog oksida

Hazel Rooney
Alltech

Uz suglasnost Alltech-a: https://www.alltech.com/hr-hr/blog/uspjesan-uzgoj-svinja-bez-cinkovog-oksida


U lipnju 2022. u Europskoj uniji na snagu stupa uredba kojom se zabranjuje uporaba terapijskih doza cinkovog oksida (ZnO) za kontrolu proljeva kod prasadi nakon odbića. ZnO će se i nakon tog datuma moći koristiti kao dodatak hrani za životinje, ali samo u najvećoj dopuštenoj dozi od 150 ppm ukupnog cinka u hrani. Prije nego raspravimo zašto svi proizvođači svinja u EU-u moraju biti spremni uzgajati svinje bez farmakološke razine ZnO do 2022., važno je razumjeti zašto se upotreba ZnO u hranidbi svinja posljednjih godina dramatično povećala u cijelom svijetu.

Primjena cinkovog oksida (ZnO)


Prasad je kod odbića u kratkom vremenskom razdoblju podložna mnoštvu stresnih čimbenika koji dovode do problema s probavnim traktom i imunosnim sustavom. Ti čimbenici mogu biti:

  1. hranidbeni – brz prelazak s mlijeka krmače na suhu, peletiranu hranu uglavnom na biljnoj bazi.
  2. okolišni – premještanje u nove nastambe s drugačijim uvjetima.
  3. zdravstveni – gubitak pasivnog imuniteta dobivenog od krmače.
  4. fiziološki – naglo odvajanje majke, postupanje i transport te miješanje s nepoznatim svinjama iz drugih legla.

Budući da su svinje pod stresom, u ranom razdoblju nakon odbića tipične su slabe performanse rasta (npr. smanjen unos hrane) i povećana osjetljivost na proljev.

Uzgajivači svinja tradicionalno su se uvelike oslanjali na antibiotske promotore rasta u pred-starteru i starteru kako bi suzbili infekcije patogenima (uglavnom uzrokovane enterotoksičnom E. coli) i poboljšali rast svinja u prvih nekoliko tjedana nakon odbića. To je bila uobičajena praksa sve dok različita tijela, poput Europskog parlamenta 2003. godine nisu zabranila uporabu antibiotskih promotora rasta uslijed sve veće zabrinutosti zbog povećanja antimikrobne rezistencije (AMR). Kontinuirano širenje AMR-a ima opasne posljedice ne samo na zdravlje životinja, već i na zdravlje ljudi.

Nakon te zabrane, proizvođači svinja morali su tražiti alternative za održavanje optimalnog zdravlja crijeva i smanjenje pada performansi nakon odbića. Posljedično je uporaba visoke razine ZnO u hrani za prasad (2.000 ppm ili više) postala sve raširenija i smatrala se uobičajenom praksom u svinjogojstvu. Pokazalo se da je to bio učinkovit i relativno jeftin alat za sprječavanje i kontrolu proljeva nakon odbića, a potom i za bolji rast prasadi, unos hrane i probavu. Premda točan način djelovanja ZnO na proljev nakon odbića kod odbite prasadi još nije potpuno rasvijetljen, vjeruje se da je povezan sa značajnim poboljšanjem morfologije crijeva (tj. poboljšanom strukturom i funkcijom) te probave i apsorpcije hranjivih tvari.

Zašto zabraniti farmakološke razine ZnO?


Iako postoji nekoliko prednosti korištenja ZnO u hrani za prasad (sprječavanje proljeva nakon odbića, održavanje zdravlja i performansi, itd.), nedavna izvješća istaknula su njegov utjecaj na okoliš i postali smo svjesni njegovog doprinosa širenju AMR-a. Stoga ne čudi da se propisi o njegovoj uporabi mijenjaju te zašto je EU odlučila zabraniti uporabu farmakoloških razina ZnO u lipnju 2022. godine. Međutim, to sve nisu loše vijesti za europsko svinjogojstvo jer postoji nekoliko potencijalnih koristi od buduće zabrane ZnO. Neke od dobrobiti su:

    1. Manje onečišćenje okoliša

    Kao što je ranije spomenuto, postoji zabrinutost za okoliš zbog daljnje uporabe visokih razina ZnO. To je prvenstveno zato što se cink nakuplja u tlu nakon uporabe svinjskog gnoja bogatog cinkom koje se primjenjuje na tlu kao organsko gnojivo. Visoke razine cinka u tlu i površinskim vodama smatraju se onečišćivačima okoliša i rizikom po zdravlje, a mogu utjecati i na apsorpciju drugih elemenata u tragovima, poput željeza.

    2. Prevencija antimikrobne rezistencije

    Nedavne studije i izvještaji pokazali da ZnO doprinosi povećanju AMR-a, jer visoke razine ZnO mogu povećati udio E. coli otporne na više vrsta lijekova u crijevima prasadi.

    3. Izbjegavanje toksičnosti cinka

    Cink je teški metal i stoga je otrovan za mnoge žive organizme, uključujući svinje. Istraživanja pokazuju da produljena uporaba farmakoloških razina ZnO može negativno utjecati na zdravlje i performanse prasadi, što je dokazano značajnim smanjenjem unosa hrane.

    4. Sprječavanje nutritivnih interakcija

    Visoke razine ZnO mogu imati negativan učinak na aktivnost fitaze (enzima koji je uključen u hranu za prasad radi poboljšanja probave), pri čemu se fosfor ne može osloboditi iz fitaze zbog stvaranja kompleksa cinka s P-fitatom. Uklanjanje ZnO iz hrane za prasad trebalo bi se pozitivno odraziti na učinkovitost fitaze.

    5. Izbjegavanje promjena mikrobnog sastava u crijevima

    Korištenje farmakoloških doza ZnO također može uzrokovati promjene u mikrobnom sastavu u crijevima prasadi tijekom ranog razdoblja nakon odbića uslijed suzbijanja rasta korisnih bakterija poput bakterija roda Lactobacillus. Takve promjene mogu negativno utjecati na razvoj crijeva i zdravlje mlade prasadi.

Što će se događati u zemljama izvan EU-a?


Kanada: U Kanadi je donedavno ZnO obično bio uključen u hranu za prasad u količini od 2500–5000 ppm. Međutim, Kanada sada uvodi ograničenja sličnih onima u EU-u, čime će se razina ZnO dopuštena u hrani za prasad smanjiti na 350 ppm.

Kina: Uporaba visokih razina ZnO bila je pod povećalom i u Kini, uslijed čega je 2018. drastično smanjena razina odobrenih dodataka cinka u hrani, sa 2.250 ppm na 1.600 ppm.

Sjedinjene Američke Države i neke azijske zemlje: Vrlo je vjerojatno da će Sjedinjene Američke Države i neke azijske zemlje u bliskoj budućnosti također uvesti slična ograničenja za uporabu farmakoloških razina ZnO u hrani za prasad. Iako u tim regijama trenutačno nema ograničenja, važno je da uzgajivači svinja izbjegnu pretjeranu uporabu i započnu raditi s alternativama za ZnO kako bi bile spremne jednom kada zabrana neizbježno stupi na snagu.

Donedavno je ZnO predstavljao jednu od ključnih hranidbenih strategija za sprječavanje i kontrolu proljeva kod mlade prasadi i posljedično slabiji rast nakon odbića. Međutim, sve veća zabrinutost zbog onečišćenja okoliša i doprinos širenju AMR-a doveli su do zabrane uporabe visokih razina ZnO u hrani za prasad u EU-u. Usvajanje cjelovite strategije koja obuhvaća optimalne prakse za hranidbu, upravljanje, biosigurnost, zdravlje i dobrobit svinja bit će ključna za njihovo napredovanje i opstanak u vremenu nakon zabrane ZnO.

Saznajte kako vam Alltechov program Alltech Seed, Feed, Weed (Sijati, Hraniti, Plijeviti) može pomoći da uklonite ZnO iz hrane za prasad. Također, naš tim za upravljanje zdravljem crijeva Alltech Gut Health Management team vam stoji na raspolaganju.


Uz dopuštenje preuzeto sa: https://www.alltech.com/hr-hr/blog/uspjesan-uzgoj-svinja-bez-cinkovog-oksida

Vezani sadržaji

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

“Nove mjere za borbu protiv otpornosti na antibiotike” trening s radionicama

Urednik

Nove mjere za borbu protiv otpornosti na antibiotike – dvodnevna praktična obuka

Urednik

Obveza prikupljanja podataka o primjeni antibiotika po pojedinim životinjskim vrstama

Urednik

Stručni skup „ZNANJEM DO ZDRAVIJEG KONJA“

Urednik

Primjena serologije mesnog soka u dijagnostici invazije protistom Toxoplasma gondii u klaonički obrađenih svinja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više