Izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić
Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Pogreške u hranidbi koje ugrožavaju zdravlje stadaNaglo uvođenje novih krmiva u obrokKoličina i sastav nisu prilagođeni uzdržnim i proizvodnim potrebama životinjaKvaliteta krmiva i zdravlje stadaNapajanje i davanje mineralnih dodatakaHranidba i unutarnji parazitiHranidba i zdravlje stada
Izvor: Zbornik predavanja 23. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj 22. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva
Ti gubitci se očituju:
- padom mliječnosti,
- smanjenim prirastom,
- poremećajima u reprodukciji,
- pojavom bolesti,
- prijevremenim izlučivanjem,
- padom opće otpornosti (sklonost drugim bolestima),
- uginućem.
Iz navedenog je vidljivo da je hranidba, pored smještaja, temelj preventive velikog broja bolesti, posebice ako se radi intenzivnoj proizvodnji.
Pogreške u hranidbi koje ugrožavaju zdravlje stada
- naglo uvođenje novih krmiva u obrok,
- količina i sastav nisu prilagođeni stadiju proizvodnje, uzdržnim i proizvodnim potrebama životinja,
- loša kvaliteta i sastav krmiva,
- nedostatno napajanje,
- ograničen pristup mineralima,
- zanemarivanje utjecaja unutarnjih parazita na zdravlje i proizvodnost.
Važno je naglasiti da kvalitetnom hranidbom utječemo i na opću otpornost stada, samim time i na mogućnost pojave zaraznih i parazitskih bolesti.
Naglo uvođenje novih krmiva u obrok
Kako bi se sadržaj buraga prilagodio novim krmivima potrebno je minimalno 14 dana. Nekontrolirano puštanje stada nakon stajskog načina držanja na mladu zelenu pašu povećava rizik od pojave pjenušavog nadma, koji zbog naglog razvoja, u vrlo kratkom vremenu može dovesti do uginuća većeg broja životinja. U slučaju da se stado planira puštati na pašu u proljeće, napasivanje treba započeti nakon davanja sijena u staji kako bi se životinje zasitile i ne bi mogle pojesti veću količinu zelene trave. Tijekom 10-14 dana postupno smanjujemo količinu sijena i produžujemo vrijeme napasivanja. Druga mogućnost je košnja mlade zelene trave i davanje u staji pomiješano sijenom. Isto vrijedi i za uvođenje koncentrata (gotova smjesa, žitarice) u obrok. Uslijed naglog uvođenja velikih količina koncentrata u obrok stvaraju se uvjeti za nastanak kisele indigestije (acidoze) buraga i zarazne bolesti enterotoksemije. Obje bolesti se vrlo često javljaju u stadima ovaca i koza najčešće zbog prežderavanja koncentratom ili naglog uvođenja u obrok.
Količina i sastav nisu prilagođeni uzdržnim i proizvodnim potrebama životinja
Primjer takve bolesti je ketoza kod koza i slična bolest u ovaca – graviditetna toksemija. Važnost praćenja kondicije pojedinih životinja i stada se stalno naglašava, međutim pojedini uzgajivači zanemaruju taj dio praćenja proizvodnje. Jedan detalj je važno napomenuti, da je pretilost (Slika 2) podjednako veliki problem u uzgoju kao i mršavost.
Pretile životinje ne proizvode veću količinu mlijeka, nego se kod njih povećava rizik od metaboličkih bolesti koje mogu dovesti do uginuća životinja. Pritom troškovi proizvodnje značajno rastu bez učinka na proizvodnju.
Kvaliteta krmiva i zdravlje stada
Napajanje i davanje mineralnih dodataka
Slično kao i kod napajanja vrijedi i za pristup mineralima jer u slučaju da životinje držimo u staji ili na ograđenim površinama ograničavamo im pristup krmivima koja su bogata mineralima.
Minerali (sol) ima važnu ulogu u metabolizmu ovaca i koza kao i u općoj otpornosti organizma. Stado mora imati stalni pristup soli po volji što se nabolje postiže davanjem soli u obliku kamena (Slika 3).
Nedostatak pojedinih minerala često dovodi do poremećaja u zdravlju i uginuća. Primjer je nedostatak vitamina E i selena koji dovodi tzv. bolesti bijelog mišićja kod janjadi i jaradi. U slučaju da se na vrijeme ne uoči dolazi do uginuća životinja. Koliko je važno osigurati dovoljne količine selena govori vidljivo je vrlo kratko nakon davanja, jer mlade životinje brzo postaju vitalnije i živahnije.