Bolesti domaćih životinjaIzlaganje sa skupa

Utjecaj zdravlja nogu krava na proizvodnju mlijeka

Prof. dr. sc. Antun Kostelić
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Izlaganje sa skupa

14. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj

UvodUzroci šepanjaGubitci u proizvodnji zbog bolesti noguDijagnoza šepanjaProgram kontrole zdravlja i preventive šepanja


Izvor: Zbornik predavanja 14. savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj

Uvod


Posljednjih godina provedena su brojna istraživanja o utjecaju zdravlja odnosno bolesti sustava za kretanje na proizvodnost mliječnih krava. Utvrđeno je da su bolesti nogu vrlo čest uzrok (10-15%) prijevremenog izlučivanja krava iz uzgoja. U Hrvatskoj proizvođači mlijeka premalo pozornosti posvećuju kontroli i preventivi bolesti sustava za kretanje. Problemi koji uzrokuju gubitke nisu vezani samo uz zdravlje papaka nego i na druge dijelove nogu kao što su npr. tetive, ligamenti i zglobovi. Tako je na primjer na jednoj farmi sa 450 krava utvrđeno da svaka životinja ima problema sa zdravljem nogu i to sa dvije ili čak na svima. Postavlja se pitanje, koliko je zbog navedenih problema manja mliječnost na toj farmi?

Uzroci šepanja


Dva su glavna čimbenika koji utječu na zdravlje nogu, a to su higijena poda i učestalost korekcije papaka. Pod prekrivenom mokraćom i balegom omekšava rožinu papka i kože, naročito u međupapčanom prostoru, pritom dolazi do infekcija koje uzrokuju bolnost i šepanje. Papci koje ne korigiramo redovito uzrokuju teže ustajanje i kretanje, zatim dolazi do promjene težišta čime se opterećuju tetive i ligamenti. Nadalje, prerasli papci (rožina) lakše pucaju i time postaju skloniji infekciji. Jedan od vrlo važnih čimbenika koji utječe na zdravlje nogu je hranidba, naročito koncentratom. Brojnim istraživanjima je dokazana povezanost subkliničke acidoze i pojave šepavosti kod krava (laminits).

Gubitci u proizvodnji zbog bolesti nogu


Kada se govori o gubitcima u proizvodnji mlijeka onda treba uzeti u obzir čitav niz problema koji se direktno i indirektno javljaju kao posljedica šepanja. Postavlja se pitanje koja je povezanost zdravlja nogu i mliječnosti? Krave koje šepaju teže se kreću, smanjuju konzumaciju hrane, duže leže, sklonije su mastitisima i kod njih se često javljaju poremećaji u reprodukciji. Utvrđeno je da šepave krave konzumiraju 16% manje hrane (na bazi suhe tvari). Da je zdravlje nogu povezano sa reprodukcijom govori primjer, koji je već bio prikazan na savjetovanjima uzgajivača goveda, sa farme koja ima preko 500 krava u laktaciji. Jedan od glavnih problema bio je visok stupanj tihog gonjenja gdje se preko 80% tiho tjeralo. Obilaskom farme je utvrđeno da veliki broj krava ima manje ili veće probleme sa nogama (naročito stražnjim) odnosno da u većem ili manjem stupnju šepaju. U slobodnom držanju mliječnih goveda jedan od znakova estrusa, a koje su radnici dužni uočiti, je zaskakivanje krava na druge krave. Postavlja se pitanje može li krava sa bolnosti u nogama, naročito stražnjim, ili preciznije šepava krava zaskočiti na drugu? Naravno da ne, pogotovo ako se još nalaze na vlažnom i skliskom podu (Slika 1) kakav je u većini staja.

Slika 1.
Nadalje, šepavost krava produžuje servis period i povećava rizik od pojave cisti na jajnicima naročito prvih 30 dana nakon telenja. Kao što je navedeno povećava se rizik i od pojave mastitisa zbog pada opće otpornosti. Krave koje šepaju duže leže što u kombinaciji s lošom higijenom ležišta višestruko povećava mogućnost ulaska patogenih bakterija u vime. Iako se češće javljaju kod slobodnog načina držanja i u staja u kojima su krave držane na vezu često dolazi do bolesti nogu. U prvom redu u vidu burzitisa (Slika 2 i 3) i dekubitusa, a zatim i do drugih bolesti koje se dugoročno očituju padom mliječnosti.
Slika 2 (lijevo) i slika 3 (desno).

Dijagnoza šepanja


Šepavost nije teško prepoznati, a ovisno o načinu šepanja i položaju leđa dijelimo je na nekoliko stupnjeva. Iskusni uzgajivači će i kod životinje koja se ne kreće prepoznati probleme na temelju stava nogu i držanja leđa (Slika 4).

Slika 4.

U svakom slučaju pravovremenim otkrivanjem povećavamo stupanj izlječenja. U Hrvatskoj na pojedinim farama zbog loše konstrukcije i higijene poda liječenje samo „gasi vatru“ a glavni uzrok se ne uklanja. Na tim farmama kontinuirano se javljaju dugogodišnji gubitci u proizvodnji zbog bolesti koje se javljaju zbog šepanja.

Program kontrole zdravlja i preventive šepanja


Slika 5.
Temelj zdravlja nogu, a naročito papaka je higijena i konstrukcija poda, redovita korekcija i pravilna hranidba. Nažalost na higijenu poda je vrlo teško utjecati na pojedinim farmama zbog lošeg materijala (beton), zatim sustava za izgnojavanje gdje krave čim se pomaknu sa ležišta stoje u balegi i mokraći.
Problem je i sklizak pod koji vrlo često dovodi do ozljeda zbog kojih krave trenutno moramo isključiti iz uzgoja. Prema nekim istraživanjima primjena gumenih podova može smanjiti do 80% bolesti nogu. Korekciju papaka (Slika 5) na velikim farmama treba provoditi kontinuirano, prema potrebi, a ne kada su papci prerasli.

Poznata je izreka što ih češće korigiramo imamo manje posla. Nakon korekcije, a najmanje dva puta tjedno potrebno je koristiti kupke za papke na bazi modre galice.
Danas se na tržištu nalazi čitav niz dezinficijensa za papke kao i sustavi za aplikaciju npr. zapljenjivanjem. Kao što je navedeno i hranidba utječe na zdravlje papaka naročito kod životinja koje su hranjene velikim količinama koncentrata. U tom slučaju jedna bolest (kisela indigestija) je jedan od pogodovnih čimbenika nastanka druge bolesti (lamitis) koja se očituje šepanjem i padom mliječnosti. Važno je pravovremeno utvrdit šepavost kod krava jer time omogućavamo pravovremeno liječenje i visok stupnja izlječenja, a samim time smanjujemo gubitke u proizvodnji.

Na kraju možemo zaključiti da se zdravlju papaka i sustava za kretanje krava na mliječnim farmama u Hrvatskoj posvećuje premalo pozornosti i da je to samo jedan u nizu problema koji smanjuju mliječnost populacije.


Vezano:

Međunarodni tečaj „UPRAVLJANJE ZDRAVLJEM PAPAKA MLIJEČNIH KRAVA U JUGOISTOČNOJ EUROPI – STANJE I BUDUĆNOST“:
Bolesti papaka mliječnih krava: uzroci, pojavnost, liječenje, prevencija, rizici ↗
Obrezivanje papaka mliječnih krava u jugoistočnoj Europi – danas i sutra ↗


Vezani sadržaji

Alltech: Svijet bez krava (“World without cows”) – trailer dokumentarnog filma

Urednik

Odgovorna primjena antibiotika u prevenciji i liječenju mastitisa

Urednik

Ponašanje i dobrobit mliječnih krava u suvremenoj stočarskoj proizvodnji

Urednik

Patofiziologija mastocitoma u ljudi i životinja

Urednik

Nakon 11 godina otvoreno tursko tržište za izvoz hrvatskih goveda

Urednik

Pojava bedrenice na području Parka prirode Lonjsko polje – prikaz slučaja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više