Ključni uvidi iz Alltechovog pregleda europske žetve za 2024. pokazali su da:
- Mikotoksini iz penicilliuma predstavljaju rizik većinom u travnoj silaži, dok je glavni rizik u kukuruznoj silaži povezan s povišenim razinama trikotecena tipa B.
- Deoksinivalenol (DON) predstavlja najveći rizik, iako su mikotoksini nove grupe i dalje jedna od najraširenijih skupina.
- Razina aflatoksina u kukuruzu ponovno je zabrinjavajuća u srednjoj i jugoistočnoj Europi – ključan čimbenik za proizvođače mlijeka.
Učinak na proizvodnju:
- za proizvođače mlijeka, povišene razine aflatoksina u kukuruzu predstavljaju primarnu zabrinutost u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Trikoteceni tipa B također mogu značajno utjecati na učinkovitost i profitabilnost.
- Svinje su jedna od najosjetljivijih vrsta na kontaminaciju mikotoksinima, stoga će stalna prisutnost Fusarium toksina, poput DON-a i zearalenona, predstavljati izazov u upravljanju farmama.
- U peradarskoj proizvodnji, mikotoksini u hrani doprinose smanjenju prosječnog dnevnog prirasta i kvaliteti jaja.
Sljedeći koraci u vašem poslovanju:
Ključno je razumjeti vrstu i razinu mikotoksina te poduzeti odgovarajuće mjere za ublažavanje negativnih učinaka na životinje, proizvodnju i sigurnost hrane. Dostupni resursi za podršku su ovdje:
Saznajte više o programu upravljanja mikotoksinima tvrtke Alltech na knowmycotoxins.com kako biste zaštitili i optimizirali svoje poslovanje. Alltech će također sudjelovati na World Mycotoxin Forum, koji će se održati od 7. do 9. travnja 2025. u Salzburgu, Austrija. Saznajte više o tom događaju na: https://worldmycotoxinforum.org/.
Za dodatnu podršku vezanu uz mikotoksine obratite se svom lokalnom predstavniku ili nam pišite na amasar@alltech.com.