Jelena Đugum
Urednice: Ivona Babić i Jelena Đugum,
2014. godina
Format B5, tvrdi uvez, 339 str.
Izdavač: Inštitut za sanitarno inženirstvo, Ljubljana, Republika Slovenija, 2014.
ISBN: 978-961-92846-2-9
U današnje je vrijeme povećana zabrinutost potrošača za zdravlje i sigurnost hrane te pojavu bolesti kao posljedicu, a sve izazvano brojnim incidentima s hranom koji su prisutni posljednjih godina. Propisi o hrani reguliraju jedan ili više općih ciljeva u svrhu osiguravanja visoke razine zaštite života i zdravlja ljudi te zaštite interesa potrošača.
Cilj Zakona o hrani je osiguravanje visoke razine zaštite zdravlja ljudi i interesa potrošača u vezi s hranom, uzimajući u obzir razlike u opskrbi hranom, uključujući tradicionalne proizvode i pritom osiguravajući učinkovito funkcioniranje tržišta.
Sigurnost hrane podrazumijeva sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu duž cjelokupnog lanca prehrane “od polja do stola” koji uključuje proizvodnju, preradu i skladištenje hrane te transport i stavljanje hrane na tržište. Subjekti u poslovanju s hranom su primarno odgovorni za hranu u svim fazama proizvodnje koje su pod njihovom kontrolom i njihova je zakonska obveza uvođenje HACCP sustava te obveza primjene dobre higijenske prakse.
Poglavlja knjige obuhvaćaju područja zakonodavstva, analize rizika, mjera dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse, mikrobioloških kriterija, epidemioloških aspekata izbijanja bolesti koje potječu od hrane, uzorkovanja i laboratorijskih analiza, označavanja hrane te drugih interesantnih područja za sudionike u lancu hrane, sve u svrhu zaštite interesa i sigurnosti potrošača.
Suvremeni način života donosi iznimno velike promjene u proizvodnji i opskrbi stanovništva hranom. Rizicima koji su se pojavljivali u prošlosti pridružili su se novi, a neki među njima mogu imati još negativniji učinak na zdravlje potrošača. To je prije svega povezano s time što je prehrambeni lanac duži. Udio je onih koji su povezani s potrošnjom djelomično ili potpuno prerađene hrane u porastu, a raznolikost prehrambenih proizvoda koji se nude potrošačima iznimno velika. Sve to postavlja velike izazove pred proizvođače hrane u odnosu na potrošače.
Knjiga uvod u sigurnost hrane pojavljuje se u pravo vrijeme. Autori su se odlučili za cjelovit pristup koji je u trenutačnoj poplavi podataka i informacija još dragocjeniji. Pripremili su opsežan tekst koji se bavi svim aspektima sigurnosti hrane. Sadržaj je jednako važan i zanimljiv za znanstvenike i stručnjake koji rade u području proizvodnje i prerade hrane kao i učenike i studente koji žele usvojiti znanja iz područja sigurnosti hrane. Knjiga je važna i s potrošačkog gledišta jer je osviješteni potrošač od ključne važnosti u procesu proizvodnje sigurne hrane. Uz pomoć ove knjige potrošači su opunomoćeni/osviješteni i kao takvi pravi partneri u nastojanju da se poboljša sigurnost hrane.
Knjiga će svima koji ju budu pročitali postati vrijedan alat za budući rad.
Proširit će vidike i omogućiti bolje razumijevanje složenosti i zahtjevnosti procesa u proizvodnji i opskrbi stanovništva sigurnom hranom. Nova znanja i spoznaje pridonijet će uspostavi radnih procesa u kojima će rizik od kontaminacije hrane biti sve manji.
Knjigu krasi i atraktivan grafički dizajn i didaktički pristup pa će je čitatelji rado uzeti u ruke.
Knjiga je podijeljena u 19 poglavlja na 339 stranica u B5 formatu s tvrdim uvezom. Uz kazalo, udžbenik sadrži abecedni popis autora, pojmovnik te popis kratica. Knjiga sadrži 29 slika i 19 tabela, a iza svakog poglavlja navedena je literatura, ukupno 337 navoda.
Posebna vrijednost ove knjige proistječe iz njezina multidisciplinarnog karaktera koji joj daje tim autora, znanstvenika i stručnjaka u različitim područjima koji su svoja znanja stjecali i primjenjivali u području znanosti, analitike, proizvodnje te donošenja i implementacije propisa. Zajednički rad hrvatskih i slovenskih stručnjaka dodatna je vrijednost knjige, prve takve u Hrvatskoj.
Sve podatke o knjizi kao i narudžbenicu za kupnju možete pronaći na: www.sigurnosthrane.eu.