23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.

ČasopisiIzdvojenoStudenti

“VETERINAR” :: znanstveno-stručni časopis studenata veterinarske medicine

31.5.2023.
Ana Gross
glavna urednica časopisa Veterinar

uvodna

Dragi čitatelji,
pozdravljam Vas kao nova urednica znanstveno-stručnog časopisa studenata veterinarske medicine Veterinar. Nadam se da ćete na sljedećim stranicama pronaći mnoštvo zanimljivih i korisnih informacija u potpuno novom dizajnu časopisa.

U znanstveno-stručnom dijelu novog broja časopisa smanjili smo broj radova pa su objavljena samo četiri. Časopis započinje jednim izvornim znanstvenim člankom te jednim preglednim radom, a nastavlja s dva stručna rada. Svi su radovi recenzirani te dodatno pregledani od Uredničkog odbora i kolegija te lektora prije prijeloma, kako bi se njihova kvaliteta održala na visokoj razini. Popularizacijski dio časopisa započinje s tri članka u kojima možete pročitati kako je kolegici Stelli bilo volontirati u Donkey Sanctuary na Arubi, kolegici Toniji u bolnici za konje Højgård hesteklinik’ u Danskoj te kako su se izv. prof. dr. sc. Magda Sindičić i Ira Topličanec, dr. med. vet. provele u Montani u Sjedinjenim Američkim Državama. Slijedi članak na engleskom jeziku kolegice Charlotte o ljetnom internship programu divljih životinja. U časopisu pročitajte i kako je bilo u Brazilu na 71. IVSA-inu kongresu, Veterinarskim danima 2022. u Poreču i na Trećem simpoziju Europskog koledža veterinarske sportske medicine i rehabilitacije. Kolegica Magdalena osvojila je stipendiju u organizaciji FECAVA-e (Federation of European Companion Animal Veterinary) pa u njezinu članku možete pročitati o sudjelovanju na EuroCongressu u Pragu i pronaći informacije kako se vi možete prijaviti za tu stipendiju. Fakultet se odnedavno može pohvaliti novom prostorijom za gmazove o čemu je pisao asistent Josip Miljković, dr. med. vet. u suradnji s volonterom gmazare Tvrtkom Mataušićem, a odbor International Society of Education in Animal Sciences (ISEAS) piše na hrvatskom i engleskom o prednostima tog udruženja. U rubrici Projekti možete pročitati o prošlogodišnjim Danima Karijere na Veterinarskom fakultetu održanima u svibnju 2022. godine. Rubrika Jedan dan u životu veterinara predstavlja radno mjesto veterinara zaposlenog u Slatkovodnom akvariju Karlovac – Aquatica te veterinarku u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Tema naše najnovije rubrike, Studentska sudnica, bila je anketa na temu časopisa Veterinar. U rubrici Intervjui upoznajte našeg novog dekana prof. dr. sc. Marka Samardžiju, rad dr. sc. Blanke Beer Ljubić u Laboratoriju Klinike za unutarnje bolesti te čari volontiranja u Udruzi za životinje Merida o čemu smo razgovarali s Ivanom Horvat. U Jezičnom savjetniku možete pročitati o postanku i prilagodbi naziva bakterijskih rodova i vrsta.

Potičem i pozivam sve zainteresirane studente i autore da nastave slati svoje radove i popularizacijske članke uredništvu časopisa na e-adresu veterinar@vef.hr. Također, početkom svibnja raspisat ćemo novi natječaj za mjesta u Uredničkom odboru časopisa pa pratite obavijesti na Instagram i Facebook stranicama Veterinarskoga fakulteta.

Zahvaljujem svim autorima koji su časopis Veterinar odabrali kao mjesto objave svojih članaka i radova.
Zahvaljujem i bivšoj glavnoj urednici Mihaeli Vranješ koja je vjerovala u moje sposobnosti da nastavim njezin rad. Nadam se da ću njezina, kao i Vaša očekivanja, opravdati. Zahvaljujem bivšem grafičkom uredniku prof. dr. sc. Krešimiru Severinu na divnoj suradnji te novom grafičkom uredniku gospodinu Milivoju Miliću iz tiskare Intergrafika na novom dizajnu. Vjerujem da će Vam se svidjeti novi, moderniji dizajn časopisa.

Na kraju, hvala novom dekanu prof. dr. sc. Marku Samardžiji što nas i dalje financijski, ali i pokojim odličnim savjetom podupire i gura dalje kako bismo postali još bolji časopis.

Hvala i Vama čitatelji što ste prepoznali trud i rad svih uključenih u nastanak časopisa Veterinar. Želim Vam puno poučnih i ugodnih trenutaka provedenih uz časopis.


23.5.2017.
Mihaela Vranješ
glavna urednica časopisa Veterinar

uvodna

Dragi čitatelji,

Mihaela VranješPonosno Vam predstavljam novi broj studentskoga znanstveno-stručnog časopisa Veterinar te mi je velika čast predstaviti Vam se kao nova glavna urednica.

Zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa novi se broj objavljuje nešto kasnije nego što je to planirano. Ipak, to ne znači da se nismo potrudili pripremiti za Vas obilje tekstova i najbogatiji redoviti broj časopisa dosad.

U novom broju časopisa objavljen je jedan izvorni znanstveni rad, jedan pregledni rad te dva stručna rada različite tematike iz veterinarske medicine, uz neizostavne popularizacijske članke na hrvatskom i engleskom jeziku. Među člancima sa studentskih razmjena u okviru programa Erasmus i CEEPUS istaknula bih tri izvještaja studenata koji su se zatekli u inozemstvu na samom početku pandemije na našem kontinentu. Osim toga među popularizacijskim člancima možete pročitati i kako su se naše urednice s engleskog studija provele na IVSA-inu simpoziju u Maroku. Broj sadržava i nekoliko informativnih članaka među kojima je članak o volontiranju na klinikama i kontinuiranom radu na zavodima Fakulteta te članak o CEEPUS mobilnosti. Donosimo Vam i pregled svečanosti koje su se održavale u sklopu proslave sto godina našega fakulteta. Rubrika Projekti predstavlja Vam nove anatomske preparate te dva članka u sklopu projekta Softvets. Uz navedeno nastavlja se i serijal Jedan dan u životu veterinara u kojemu nam se predstavljaju dvije doktorice veterinarske medicine koje rade u mesnoj industriji PIK Vrbovec te doktor zaposlen u ribnjačarstvu IHOR Park d.d. U predzadnjoj rubrici objavljeno je pet zanimljivih intervjua različitih tematika pa tako možete pročitati kako se doktor humane medicine snalazi na našem fakultetu, kako je pohađati rezidentski program u Belgiji te kako pristupiti terminalno bolesnim pacijentima i njihovim vlasnicima. Upoznat ćete kontinuirani rad na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju te naše krznaše. S radošću Vam predstavljam i novu rubriku Jezični savjetnik u kojoj ćete moći pročitati brojne savjete o pravilnoj upotrebi veterinarskomedicinskih termina, a u ovom Vas broju upoznajemo s nazivljem iz histologije.

Također, ovim putem želim pozvati i potaknuti sve zainteresirane studente i autore da nam pošalju svoje radove i popularizacijske članke. Sve potrebne informacije možete pronaći na zadnjim stranicama časopisa u Uputama autorima na engleskom i hrvatskom jeziku.

Ohrabrila bih i pozvala i sve potencijalne oglašivače da podrže časopis u idućem razdoblju te ga odaberu za promociju svojih proizvoda, usluga ili tvrtki.

Želim iskreno zahvaliti svim autorima koji su naš časopis odabrali za predstavljanje svojih radova i spoznaja studentima i drugim čitateljima. Hvala svim recenzentima, grafičkom uredniku i lektoricama na izdvojenom vremenu i svim komentarima jer bez njih ne bi bilo moguće pripremiti tako bogat i kvalitetan broj. Ovom prilikom želim zahvaliti dekanu prof. dr. sc. Nenadu Turku koji naš časopis podupire iz godine u godinu te nam je omogućio pripremu novoga broja, čak i u ovim neuobičajenim okolnostima. Zahvaljujem i članovima Uredničkog kolegija i Uredničkog odbora te ostalim suradnicima na dobroj volji i sudjelovanju u stvaranju novoga broja časopisa. Veselim se našoj budućoj suradnji i novim idejama koje će poboljšati kvalitetu i ugled časopisa.

Naposljetku, zahvaljujem asistentici Ivi Benvin, dr. med. vet. koja je protekle četiri godine savjesno i odgovorno obavljala dužnost glavne urednice. Ona nam je svojim znanjem i iskustvom pomogla i pružila veliku podršku u pripremi novoga broja. Želim joj svu sreću u privatnom i profesionalnom životu.


23.5.2017.

Iva Benvin
glavna urednica časopisa Veterinar


Časopis “Veterinar” utemeljen je davne 1938. godine. S kratkim prekidima u kontinuitetu izlaženja, predstavlja dugu tradiciju i obilježje ponajprije studenata veterinarske medicine koji su i ključni u njegovu stvaranju.
U novim brojevima „Veterinara“ objavljujemo izvorne znanstvene i stručne radove iz različitih područja veterinarske medicine.

Svaki objavljeni znanstveno-stručni rad nastao je u suradnji studenata veterinarske medicine s njihovim mentorima.

Osim znanstvenih i stručnih radova, časopis donosi i popularizacijske članke studentskih udruga Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te članke o studentskim boravcima u inozemstvu.

poziv

Časopis „Veterinar“ odsada izlazi dva puta godišnje.


Pozivamo sve zainteresirane autore da se uključe u stvaranje sljedećih brojeva dostavljajući nam svoje radove i da na taj način podrže časopis u idućem razdoblju.

I ovim putem zahvaljujem svim dosadašnjim autorima koji su časopis „Veterinar“ prepoznali kao mjesto širenja i predstavljanja svojih radova te iskustava i spoznaja iz područja veterinarske medicine. Također, zahvaljujem i recenzentima koji su izdvojili svoje vrijeme i uložili mnogo truda kako bi pomogli povećati znanstvenu vrijednost objavljenih radova. Velika hvala Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na potpori koju nam pruža omogućujući izlazak i tiskanje novih brojeva „Veterinara“.
Posebno zahvaljujem članovima Uredničkog kolegija i Uredničkog odbora te ostalim suradnicima. Nadam da ćemo i dalje zajednički planirati budućnost časopisa, ostvariti kontinuirano izlaženje, povećati njegovu kvalitetu te postići još veću prepoznatljivost.


Preporučujemo:


Vezani sadržaji

Panel rasprava “Pritisak na veterinare – pitanje mentalnog zdravlja” i “Snaga žena u veterinarstvu – rastući broj doktorica veterinarske medicine”

Urednik

Debatni klub Veterina nastavlja Welfare education project

Urednik

Veterinarski dani 2023. u Osijeku

Urednik

Dan Fakulteta: 104.-obljetnica Veterinarskoga fakuteta Sveučilišta u Zagrebu, 10.11.2023.

Urednik

VETERINARSKI DANI 2023. :: Uvodna riječ :: prof. dr. sc. Marko Samardžija, dekan Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu

Urednik

The Welfare Education project: drugo cjelodnevno predavanje – Gonçalo da Graça Pereira

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više