23.4 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Hrvatska veterinarska komoraHrvatski veterinarski institutIzdvojenoOVMPHSkupoviUprava za veterinarstvo i sigurnost hraneVeterinarski fakultet u Zagrebu

VETERINARSKI DANI 2014

Veterinarski dani 2014 održani su od 15. do 18. listopada 2014. godine, kroz simultana predavanja i radionice u dvoranama hotela “4 opatijska cvijeta” u Opatiji. Skupu je sveukupno prisustvovalo više od 350 registriranih sudionika, a i ove godine, uz gotovo uobičajeni protokol u glavnoj dvorani, program namijenjen isključivo maloj praksi bio je bogat događanjima. Veterinarski dani 2014

Dr. sc. Mirjana Mataušić-Pišl
Dr. sc. Mirjana Mataušić-Pišl
Tijekom tri radna dana obrađeni su i prodiskutirani brojni interesantni naslovi, a sažetke izlaganja objavljivat ćemo naknadno, kao i izlaganja sa prijašnjih Veterinarskih dana. Nakon uvodnog pozdravnog govora zamjenika župana, a zatim i predsjednika Hrvatske veterinarske komore dr. sc. Saše Legena, Predsjednik Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede obratili su se sudionicima skupa svojim video porukama. vetdani2014-tomislav-jakovinaVeterinarske dane 2014 svečano je otvorila pomoćnica ministra poljoprivrede i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, dr. sc. Mirjana Mataušić-Pišl.
Prof. dr. sc. Tomislav Dobranić, dekan
Prof. dr. sc. Tomislav Dobranić
Nakon izlaganja o aktualnostima iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, skupu se obratio i dekan Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tomislav Dobranić. Zaključivši svoje izlaganje, dekan je ponovo pozvao na jačanje jedinstva veterinarske struke, inicijalno kroz daljnje jačanje suradnje i strukovne sprege između Fakulteta, Instituta, Uprave i Komore, kao jedinstvenih sastavnica sustava koji uvijek spremno odgovara na sve potrebe i zahtjeve društva.
Doc. dr. sc. Boris Habrun
Doc. dr. sc. Boris Habrun
Hrvatski veterinarski institut je i tijekom protekle godine nastavio s održavanjem visoke razine osposobljenosti vlastitih laboratorija i zaposlenika, na način da si u svojoj svakodnevici zapravo stalno podiže razinu kriterija za vlastiti rad i rezultate. Svoju stručnu i poslovnu izvrsnost nastoji i dalje razvijati, pa je u okvirima međunarodne suradnje sa priznatim europskim institucijama pokrenuo nove aktivnosti u smjeru osnivanja Centra znanstvene izvrsnosti, o čemu je sudionike Veterinarskih dana, u svom izlaganju, upoznao zamjenik ravnatelja HVI, doc. dr. sc. Boris Habrun.
Prof. dr. sc. Željko Grabarević
Prof. dr. sc. Željko Grabarević
O znanosti u veterinarstvu, temi koja je izvanredno uvrštena u uvodna izlaganja ovih Veterinarskih dana, sudionicima je govorio prof. dr. sc. Željko Grabarević, član Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnologijski razvitak Republike Hrvatske.
I ove godine, Veterinarski dani imali su međunarodni karakter zahvaljujući uvijek dragim i dobrodošlim gostima – dekanu Veterinarskog fakulteta u Ljubljani prof. dr. Andreju Kirbišu, zamjeniku ravnatelja Ureda za veterinarstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Pavi Radiću, predsjedniku Veterinarske komore Republike Slovenije dr. Borutu Zemljiču, predstavniku Mađarske veterinarske komore Atili Kosu, ali i sponzorima, izlagačima i sudionicima iz susjednih zemalja.
U obraćanju predsjednika Mađarske veterinarske komore, ali i izlaganju predsjednika Hrvatske veterinarske komore, dr. sc. Saše Legena, spomenut je i susret predstavnika veterinarske struke Srednje i Jugoistočne Europe u Višegradu (V4VET+).
Veterinarski dani 2014vetdani2014-sudionici-01

vetdani2014-sudionici-02
vetdani2014-sudionici-03MIDES

Prvog dana skupa održan je i sastanak između Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane sa direktorima veterinarskih organizacija. Dobra suradnja se nastavlja, ali ipak u okvirima u kojima njezini akteri podsjećaju na prave dobre pregovarače zbog stalno prisutnog dojma da ‘uvijek netko gubi’. Mnogi će se u tome redovito pronaći, pa je i ovaj put vrlo teško biti uistinu objektivan u bilo kakvom komentaru. Usuđujemo se reći da je sa svih strana ostavljen dojam otvorene spremnosti na razgovore i da se, za razliku od nekih davnih godina, odgovori nastoje pronalaziti upravo u razgovorima i dogovorima, a ne negdje drugdje.
Odjel veterinara male prakse Hrvatske
Odjel veterinara male prakse Hrvatske veterinarske komore iskazao se ponovo kao izvrstan, aktivan organizator i pokretač svojih članova, koji su tijekom ovih dana spremno prihvatili i ispratili brojne korisne radionice i predavanja za stručno usavršavanje. Veliki broj sudionika ovih radionica i predavanja potvrdio je postojanje stalnog interesa za ovakvom vrstom skupova. Naravno, to su prepoznali i pokazali brojni domaći i strani sponzori, svojim aktivnim prisustvom u pauzama predavanja i radionica.
Nagrada "Dr. Radoslav Krištof"Kao i svake godine do sada, sudionici Veterinarskih dana 2014 su iskoristili ove dane kao rijetku dobru priliku za međusobne susrete i kratka druženja, a specijalni ‘glazbeni domaćin’ ovogodišnje svečane večere nakon prvog radnog dana bila je “Crvena jabuka”. Na svečanoj večeri i ove godine dodijeljena je nagrada “Dr. Radoslav Krištof” za najbolje opremljenu ambulantu, a pripala je Veterinarskoj stanici Virovitica.


Vezani sadržaji

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

“Nove mjere za borbu protiv otpornosti na antibiotike” trening s radionicama

Urednik

U uzgoj riba i školjkaša uključuje se umjetna inteligencija

Urednik

Uloga veterinara u prijavljivanju nuspojava lijekova u životinja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više