Image default

Znanstveno-stručni skup Veterinarski dani 2022. održani su u Poreču od 20. do 23. listopada 2022. godine.

“Tko nije bio, neka mu bude žao.” (I.K.)

Mnogi znaju kako su Veterinarski dani ranije izgledali, ali koliko sve može biti i drugačije, to se nakon lanjskih dalo naslutiti, a ove se godine pokazalo, po mnogima bolje nego prije. Možemo reći da Veterinarski dani više nisu isti kao nekada. Više toga je drugačije, puno je i malih detalja koji otkrivaju ne samo drugačiji pristup u organizaciji nego i drugačiji duh koji se kroz organizaciju i realizaciju provlači. Puno je detalja koji život znače. Ne može se reći da je to zasluga jednoga čovjeka, ali da se nešto može mijenjati i toliko utjecati na sve ostale, vjerovali su donedavno samo najveći optimisti i vizionari. Kvalitetno vodstvo, sa puno za organizaciju i realizaciju korisnih sposobnosti, ali i željom da Veterinarski dani budu uspješniji, ponovo se pokazalo kao ključno.

Temeljem analize prošlogodišnjeg rezultata, nastojalo se pružiti sudionicima još više privlačnih tema, situacija i prilika za aktivno sudjelovanje. Čini se da plenarna ‘predavanja’ odavno više nisu popularna i danas bi ih lakše mogli razumjeti gledajući kroz neke druge naočale koje pripadaju vremenima iza nas. Učenje po načelu “predavač – slušatelj” možda dugo neće zamijeniti druge suvremenije pristupe u edukaciji i stručnom usavršavanju, no danas o tome u praksi najbolje odlučuju upravo slušatelji koji to sami i plaćaju, pa sami i biraju.

Uz članove Hrvatske veterinarske komore otvaranju ovogodišnjeg skupa bili su nazočni i pozvani gosti: Rens Van Dobbenburgh, predsjednik Federacije veterinara Europe (FVE), Dr. Volker Moser, član predsjedništva Austrijske veterinarske komore i podpredsjednik FVE sekcije praktičara, Dr. Andreas Sinesi, predsjednik Panonske organizacije Mađarske veterinarske komore i izaslanik predsjednika Mađarske veterinarske komore, Dr. Atila Kos, počasni konzul RH u Mađarskoj i tajnik Panonske organizacije Mađarske veterinarske komore, Dr. Tomo Wankmüller i mag. Marjan Tacer, članovi Upravnog odbora Veterinarske zbornice Slovenije, Dr. Žarko Mihajloski, predsjednik, Dr. Tomislav Nikolovski, direktor te Dr. Rami Selmani, podpredsjednik Veterinarske komore Republike Sjeverne Makedonije, Dr. Ranko Savić, predsjednik Veterinarske komore Crne Gore, Dr. Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, Dr. Mišo Kolarević, predsjednik Veterinarske komore Srbije i Dr. Dubravko Gudurić, predsednik Upravnog odbora Veterinarske komore Srbije, prof. dr. sc. Lazo Pendovski, dekan, prof. dr. sc. Ksenija Ilievska, prodekanica za nastavu te prof. dr. sc. Iskra Cvetkoviҟ, prodekanica za financije Fakulteta veterinarske medicine u Skopju, prof. dr. Andrej Kirbiš, prodekan Veterinarskog fakulteta Univerze u Ljubljani, prof. dr. sc. Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Slađan Nešić, prodekan za suradnju sa privredom i prof. dr. Danijela Kirovski, prodekanica za poslijediplomske studije i međunarodnu saradnju Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu te prof. dr. sc. Zorana Kovačević i prof. dr. Ivan Stančić, direktor Departmana za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Pozdravni govori inače uobičajeni za protokolarni dio ovakvih skupova mogli su iznenaditi samo one koji su pažljivo pratili svaku riječ. U tim obraćanjima mogli smo čuti ne samo lajtmotive nego i sadržaje koje ne slušamo uobičajeno na ovakvim skupovima. Nije toga bilo tako puno, ali je pomalo iznenađujuće što se u pozdravnim govorima izaslanika – Vlade RH, Hrvatskoga sabora i Predsjednika RH, govorilo između ostaloga i o civilizacijski dokazanim vrijednostima veterinarske struke, rezultatima njezinoga rada u korist čitavog društva i gospodarstva, naglašavala potreba hrvatskoga društva za stručnim veterinarskim znanjem i uslugama, a sve uz lajtmotiv ‘Jednog zdravlja’.

Dobro upućeni primijetit će da se ‘Jedno zdravlje’ u pozdravnim govorima ranije nije spominjalo, a to znači da ‘Jedno zdravlje’ sve više postaje dio terminologije šire društvene svakodnevice (hrvatski stručnjaci su niz godina integrirani i u globalna djelovanja). Upućenost koja se nazirala i raspoznavala u ovim govorima može biti ohrabrujuća za sve kojima je stalo do očuvanja sustava, a tako i onima kojima su te teme i nazivi dio svakodnevnih aktivnosti u širenju svijesti o ‘Jednom zdravlju’ jednako kao i popularizaciji struke.

BernardVukusic

Ispred pokrovitelja skupa, sudionike su prije svih pozdravili Loris Peršurić, mag. ing. aedif., gradonačelnik Grada Poreča te Jessica Acquavita, zamjenica župana Istarske županije, a program otvaranja kao i sutrašnju panel raspravu vodio je urednik i voditelj na HRT-u g. Mislav Togonal.

Osnutkom 1. travnja 2019. Državni inspektorat postao je dio međunarodnog sustava sigurnosti hrane te je već sa prvim slijedećim Veterinarskim danima u Primoštenu postao njihov aktivni sudionik.

Dr. sc. Andrija Mikulić, glavni državni inspektor istaknuo je aktivnosti Državnog inspektorata kao novog dionika sustava sigurnosti hrane.
I ove godine, usuđujem se reći sada tradicionalno, Državni inspektorat kao inspekcijsko tijelo daje svoj izravni doprinos organizaciji ovog skupa koji na jednom mjestu okuplja sve vas stručnjake doktore veterinarske medicine te nas koji izravno ili neizravno surađujemo s veterinarskom strukom.
[prikaži sve]

Ministrica mr. sc. Marija Vučković obratila se skupu u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH.
Meni je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas uime predsjednika Vlade Republike Hrvatske na ovom važnom događaju, na Veterinarskim danima. Kratko ću se osvrnuti na ove dvije godine koje su iza nas, koje su nam donijele teške i krize koje nitko nije predviđao, pa krenut ću od one koja je bila zdravstvene naravi koju nitko nije očekivao koja je itekako osvijestila širu javnost o značenju doista o značenju koncepta ‘Jednog zdravlja’, zdravlja životinja, skrbi za naš okoliš i ljudskog zdravlja. Kao nikad dosad shvatili smo koliko je koncept ‘Jednog zdravlja’ važan, što znači prijenos bolesti sa životinja na ljude i koliko je važna skrb koju vi pružate u okviru nacionalnog veterinarskog sustava kojeg čine ovlaštene veterinarske organizacije, predstavnici Instituta, Fakulteta, znanosti, ovlašteni laboratoriji, predstavnici našeg Inspektorata i Ministarstva poljoprivrede osobito Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.
[prikaži sve]

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu Ivan Bubić, u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora najavio je da će “ova Vlada u proračunu za sljedeću godinu osigurati nove izdašnije pozicije za veterinarsku službu”.

Poštovani doktori veterinarske medicine, dame i gospodo, svi vi ovdje nazočni, Čast mi je pozdraviti ovakav eminentni skup struke uime Hrvatskog sabora, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i svoje osobno te vam zaželjeti uspješan rad. ()
Vaša struka skrbi o zdravlju životinja i posebno zdravlju ljudi organizirano već više od jednog stoljeća, a danas je na svjetskoj razini. Prepoznati ste i zastupljeni u tijelima Europske unije gdje je zapažena vaša aktivnost koja se očituje u zdravlju životinja u Republici Hrvatskoj. Iz dana u dan, susrećemo se snovim uspješnim pothvatima veterinarske struke u suzbijanju mnogih zoonoza kao što su nedavna epidemija bedrenice, slučajevi salmonele, pa sve do suzbijanja bolesti pčela i riba. Veoma uzorna je i suradnja terenske veterinarske struke sa Veterinarskim fakultetom i Hrvatskom veterinarskim institutom, dokazana mnogo puta prilikom veoma efikasnog suzbijanja zaraznih bolesti, a spomenuti Veterinarski fakultet je postao mjesto najviše kvalitete obrazovanja hrvatskih i stranih studenata na više jezika i time postao više nego centar izvrsnosti i među takvim ustanovama u susjednim zemljama.

[prikaži sve]

Izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić, izaslanik Predsjednika Republike kao prvoga pokrovitelja istaknuo je javno zdravlje kao jedan od izvora bogatstva naroda i nakon nekoliko uvodnih rečenica, otvorio ovogodišnje Veterinarske dane.
Čast mi je prenijeti vam pozdrave Predsjednika Republike povodom ovog skupa. Nije prošlo puno vremena od kada smo se prošli put vidjeli, neće biti velikih riječi, neće bit citata, nego samo sljedeće. Činjenica da ste ovo organizirali skupa, Komora, Fakultet, Institut, to nešto govori. Sjedim tu, od početka razmišljam, kako bi to izgledalo da se to napravi u mojoj struci, u ekonomiji…
[prikaži sve]

Na početku radnog dijela, bolje rečeno uvodnih riječi Veterinarskih dana sudionicima skupa obratio se, po prvi puta uživo, Rens van Dobbenburgh, predsjednik Federacije veterinara Europe.

Video porukom zatim se sudionicima obratila ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, mr. sc. Tatjana Karačić, a zatim i mr. Gordan Jerbić, načelnik Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane Državnog inspektorata koji je u svojoj uvodnoj riječi ukratko iznio rezultate rada Sektora.

S pravom poseban položaj kako u struci tako i na ovakvim skupovima pripada Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao suorganizatoru i almi mater gotovo svih nazočnih prestavnika struke na ovakvim skupovima, a ispred Fakulteta okupljenima se obratio novi dekan prof. dr. sc. Marko Samardžija, navodeći u svom govoru aktualnosti koje se prvenstveno tiču rada Fakulteta, no ističući pritom i neke zajedničke teme.

Među njima je osim obaveze stručnog usavršavanja istaknuo i stalnu obavezu stručnog, odgovornog i savjesnog obavljanja svakog posla, pa i svake najjednostavnije aktivnosti iz domene veterinarske djelatnosti, naglašavajući pritom da je upravo to karakteristika pravog stručnjaka po kojoj se on razlikuje od svih ostalih, što se nikada ne smije zaboraviti.

Prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, koji je isto tako bio suorganizator skupa, upoznao je sudionike o aktivnostima Instituta u posljednih godinu dana, a nakon njega je Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet. predsjednik Hrvatske veterinarske komore i predsjednik Organizacijskog odbora Veterinarskih dana 2022. ukratko izložio svoj krakti pregled stanja i aktivnosti struke u Hrvatskoj te aktualne probleme i pozicije praktičara dionika sustava provedbe veterinarske djelatnosti.

Završetkom pozdravnih i uvodnih riječi čelnika institucija, prof. dr. sc Petar Džaja je povodom tridesetogodišnjice Hrvatske veterinarske komore održao dvostrukim pljeskom nagrađeno izlaganje na temu “Monografija ‘Hrvatska veterinarska komora 1992.-2022.'”, a time je i završen formalni dio prvog dana Veterinarskih dana 2022.

Drugi radni dan protekao je u obradi stručnih naslova dakle stručnog usavršavanja u pravom smislu, kako unutar sekcije velike tako i male prakse, uz napomenu da je dvorana u kojoj se obrađivala mala praksa bila ispunjenija, pa i u usporedbi na ranije godine, što ne čudi. Razloga je više i svima su dobro poznati.

Pomak centra struke u smjeru male prakse ostaje izražen i to se za sada neće promijeniti, tako da se među slušačima ovih predavanja moglo prepoznati i nešto širi raspon generacija. No, da se ne bi stekao pogrešan dojam – mlađih i najmlađih je generacija jednako tako bilo i među predavačima i sudionicima sekcija koje su obrađivale i veliku praksu i javno zdravstvo, kako drugog tako i trećeg radnog dana.

Nedostatak organiziranih rasprava prijašnjih godina organizator je i ove godine, slično kao i prošle, nadomjestio panel raspravom pod naslovom “Sinergija u otkrivanju, suzbijanju i iskorjenjivanju bolesti životinja”, a koja je nastavljena na prethodno izlaganje “Pojava bedrenice na području Parka prirode Lonjsko polje – prikaz slučaja”.

Nije slučajno da je ova rasprava dobila baš ovaj termin, ni prekasno ni prerano u programu. Za sudionike rasprave odabrani su upravo izravni i neizravni, ali ipak aktivni sudionici ovogodišnje epizootije bedrenice na Lonjskom polju…

  • Ljupka Maltar, dr. med. vet. – Ministarstvo poljoprivrede
  • Manuela Zubčić, dr. med. vet. – Državni inspektorat Republike Hrvatske
  • Stipan Kovač, dr. med. vet. – Veterinarska stanica Kutina d.o.o.
  • dr. sc. Gordan Kompes, dr. med. vet. – Hrvatski veterinarski institut
  • Zlatko Heruc, univ. mag. med. vet. – Agroproteinka d.d.

… a moderator rasprave Mislav Togonal kao dobro poznato lice HRT-a na svima dobro poznat način vodio je ovu raspravu u smjeru skliskih terena, nastojeći dobiti najizravnije odgovore na njemu svojstveno osmišljena pitanja. No skliskog terena ili nije bilo ili je led bio predebeo.

Ovdje treba spomenuti i jednu od novosti Veterinarskih dana, a to je anonimno postavljanje pitanja panelistima putem aplikacije E-kongres (hvala, Certitudo!) što je određeni broj sudionika i iskoristio. Kako unatoč trudu moderatora panelisti nisu komentirali sva svoja službena i neslužbena saznanja, zaključak rasprave po pitanju bedrednice na Lonjskom polju bio je gotovo identičan njezinom početku – sve je odrađeno kako treba, sustav funkcionira, tek vrlo rijetki detalji su pokazali gdje smo i što možda mogli bolje, ali u konačnici možemo biti i jesmo zadovoljni učinjenim, premda tako ne misle baš svi.

Samo malo detaljnija i malo dublja analiza rasprave one najsavjesnije i najodgovornije u struci ipak ne ostavlja potpuno smirenima i zadovoljnima i dojam je da tu ima još ponešto, ali se ni danas ne želi čačkati po nezgodnim ‘terenima’. Dokazivanja ilegalnih radnji u postupanju posjednika životinja sa zaraženim mesom još traju, ali bi prijave mogle biti podignute tek protiv N.N. počinitelja. Između ostaloga, neslužbeno se moglo konstatirati da sve što nije konstatirano kroz zapisnike nije službeno, a sve što nije službeno ne može se ni procesuirati. Bilo je štete, ali vuk je sit.

No, da ne bi ukupni zaključak Veterinarskih dana bio nedorečenog karaktera, treba reći da se (neformalno prikupljene) ocjene sudionika, dakle onih koji plaćaju kotizaciju, ove godine kreću od zadovoljstva na razini prošlogodišnjih Veterinarskih dana 2021. naviše, dakle i u prosjeku bitno više nego ranije. Obzirom na više od 300 registriranih sudionika (313 + uzvanici i gosti), čini se da interes za kvaliteno organiziranim vremenom na Veterinarskim danima iz današnje perspektive raste u odnosu na prijašnje godine, pa je opravdano očekivati da organizator u istom smjeru nastavi s pripremama za sljedeću godinu.

Međunarodni karakter skupa dodatno su obogatili i kvalitetni predavači i gosti, no bez dokazano kvalitetnih vlastitih resursa teško da bi skup imao karakter (domaćeg) znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem, a to je dio njegove tradicije kojeg valja imati na umu.

Ambijent održavanja Veterinarskih dana uvijek je bio ‘morski’ što je i očekivanje većine sudionika, a njihova zajednička ocjena je da je i “Parentium” ispunio doslovno sva očekivanja. To potvrđuje i organizator. Ne može se reći drugo nego da je za svaku preporuku, no to ne znači da će Veterinarski dani 2023. biti održani na istom mjestu. Kakogod, sama lokacija nikada nije bila presudna za istinski željene susrete i neformalna druženja u opuštenijem okružju kakvih nikada nije nedostajalo. Interes za tim jednako je postojan unazad trideset godina i vjerojatno nikada neće nestati, pa bi sitnije korekcije satnice u smislu kasnijeg početka jutarnjih predavanja, mogle biti dobro prihvaćene. No, o tome odlučuje organizator kojega, uz realizatora (Certitudo partner) svakako treba pohvaliti, za što postoji dovoljno razloga koje nije teško argumentirati ni onda kada se svi subjektivni dojmovi slegnu. Bravo još jednom! Jer glavne poruke sa skupa stigle su na željeno mjesto u željenoj formi i sadržaju.

Ono što slijedi je nastavak rada na organizaciji novih susreta u okvirima stručnog usavršavanja kao fokusu interesa struke.
Ne može se reći da je sazrelo vrijeme da se u egzistencijalne probleme struke društvo vidljivije uključi jer je i dalje nejasno u kojoj je mjeri društvo stvarno svjesno svoje potrebe za specifičnim veterinarskim znanjima i kompetencijama, ali je sigurno vrijeme da se paradigma veterinara kao entuzijasta zaštitnika zdravlja – promijeni. Ili barem zamijeni većim društvenim ugledom. Veterinarski dani su mjesto na kojemu to redovito konstatiramo. Međutim, pristup u radu na postizanju ciljeva struke još nismo promijenili premda mogućnosti koje možda baš svi ni ne vidimo, već dovoljno dugo stoje pred nama. I čekaju.


Objave u drugim medijima


· HINA, 20.10. https://youtu.be/fE67Eic4ii8
· HINA, 20.10. https://www.hina.hr/vijest/11132031
· HINA, 21.10. https://www.hina.hr/vijest/11132730
· Jutarnji list, 25.10.2022. https://www.jutarnji.hr/promo/veterinarski-dani-2022-u-fokusu-primjena-izmijenjenih-eu-zakona-koji-se-ticu-zdravlja-zivotinja-i-sigurnosti-hrane-15266515

Tisak (Glas Istre)
· http://www.presscut.hr/Web%20sharing%20ZON/10-2022/20-10-2022/Glas%20Istre/Presscut_20259161.pdf
· http://www.presscut.hr/Web%20sharing%20ZON/10-2022/24-10-2022/Glas%20Istre/Presscut_20263630.pdf

Radio
· HR1: https://www.presscut.hr/audioclip/MP3/2022/2022-10/2022-10-20/AudioClip_1BF0B2C2-342C-4736-A67F-6340CFBA68DC_4938494.mp3
· Radio centar Poreč: https://www.presscut.hr/audioclip/MP3/2022/2022-10/2022-10-20/AudioClip_3DFF1DBD-C588-4D22-BBC4-5AD1CE264366_4938715.mp3
· HR radio Pula: https://www.presscut.hr/audioclip/MP3/2022/2022-10/2022-10-21/AudioClip_8D68A13C-0960-4BED-BAE3-5F5D2FADDA87_4940277.mp3
· HR radio Pula: https://www.presscut.hr/audioclip/MP3/2022/2022-10/2022-10-21/AudioClip_098DE7CD-0A66-4561-9FB5-EDFBFB2ECC7A_4940289.mp3
· Radio Istra: https://www.presscut.hr/audioclip/MP3/2022/2022-10/2022-10-21/AudioClip_3BBE27E3-3582-43FA-BF8F-F1C36EF8AD1C_4940621.mp3

TV
· HRT1: https://www.presscut.hr/videoclip/MP4/2022/2022-10/2022-10-17/VideoClip_448EFC0F-0B38-43C8-8CD8-2614989A1688_4934409.mp4

Portali
· https://www.eistra.info/sadrzaj/veterinarski-dani-2022-u-porecu/21024_16
· https://prigorski.hr/video-ministrica-vuckovic-najavila-izradu-novoga-zakona-o-veterinarstvu/
· https://www.hina.hr/vijest/11132031
· https://www.glasistre.hr/istra/veterinarski-dani-u-porecu-u-fokusu-skupa-primjena-izmijenjenih-eu-zakona-koji-se-ticu-zdravlja-zivotinja-i-hrane-825212
· https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/u-porecu-medunarodni-znanstveno-strucniskupveterinarski-dani-825223
· https://www.istra24.hr/krasna-zemlja/u-porecu-medunarodni-znanstveno-strucni-skup-veterinarski-dani
· https://totalinfo.hr/otvoreni-veterinarski-dani-u-fokusu-primjena-izmijenjenih-eu-zakona-za-zdravlje-zivotinja-i-hrane/
· https://poljoprivreda.gov.hr/u-porecu-odrzan-medjunarodni-znanstveno-strucni-skup-veterinarski-dani/u-porecu-otvoren-medjunarodni-znanstveno-strucni-skup-veterinarski-dani/5758
· https://gospodarski.hr/vijesti/otvoreni-veterinarski-dani-2022/
· https://www.agroportal.hr/vijesti/44797
· https://novo.hr/u-porecu-medunarodni-znanstveno-strucni-skup-veterinarski-dani/
· https://360hr.news/vijesti/vijesti-iz-hrvatske/video-hina-u-porecu-medunarodni-znanstveno-strucni-skup-veterinarski-dani
· https://istarski.hr/node/84812-od-sijecnja-inspektorat-napravio-91-opoziv-prehrambenog-proizvoda
· https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/panel-o-sinergijama-u-otkrivanju-i-suzbijanju-bolesti-zivotinja-825409
· https://nasice.com/otvoren-medunarodni-znanstveno-strucni-skup-veterinarski-dani/
· https://privredni.hr/panel-o-sinergijama-u-otkrivanju-i-suzbijanju-bolesti-zivotinja


Vezani sadržaji

Potpisan Memorandum of Understanding između veterinarskih fakulteta u Zagrebu i Kafkasu

Urednik

Održan prvi sastanak predstavnika Hrvatske veterinarske komore s novim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Josipom Dabrom

Urednik

Sveučilišni priručnik UPORABA ŽIVOTINJA U ISTRAŽIVANJIMA

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

U Osijeku obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više