23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Izlaganje sa skupaSkupovi

VETERINARSKI DANI 2023. :: Uvodna riječ :: dr. sc. Silvio Špičić, v.d. ravnatelja Hrvatskoga veterinarskog instituta

Silvio Špičić

Izlaganje sa skupa

VETERINARSKI DANI 2023.

dr. sc. Silvio Špičić, v.d. ravnatelja Hrvatskog veterinarskog instituta

Hrvatski veterinarski institut je kao i uvijek do sada ponosni suorganizator ovog našeg najvećeg godišnjeg okupljanja veterinara, ali i ostalih stručnjaka iz jedinstvenog područja koje se sastoji od nadzora i zaštite zdravlja životinja, ali i ljudi, nadzora nad kvalitetom i sigurnošću hrane, nadzora nad veterinarskomedicinskim pripravcima i područjem zaštite našeg okoliša.

Ova godina je posebno značajna za moju instituciju koja inače zapošljava 74 doktora veterinarske medicine koji zajedno sa svojim kolegicama i kolegama inžinjerima i biolozima čine znanstvenu zajednicu od preko 70 znanstvenika i 110 visokoobrazovanih stručnjaka.

Naime, ove godine, sad to možemo i potvrditi, završen je višegodišnji proces rekonstrukcije i prevođenja našeg modela poslovanja u okvir dva ministarstva, naizgled nesrodna, ali s obzirom na našu djelatnost spojiva. To su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti. Ovime su stvoreni uvjeti za ponovni uzlet naše temeljne djelatnosti, a to je znanstveni rad, ali je ujedno i konkretizirana naša translacija u stožernu visokostručnu dijagnostičku i analitičku sastavnicu Ministarstva poljoprivrede.

Ujedno su stvoreni uvjeti za bolju komunikaciju, za jednostavniju suradnju s ostalim državnim institucijama, a tu u prvom redu mislim na Državni inspektorat, ali i na ostale korisnike naših usluga.

Inače ovakav pristup translacije javnog znanstvenog instituta još nikada nije bio zabilježen u Republici Hrvatskoj. Mi smo jedini primjer za sada, prilagodbe našeg poslovanja u okviru aktivnosti djelokruga dva različita ministarstva – Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti, ali ujedno smo ove godine postali korisnik Državnog proračuna tako da je u ovu našu translaciju uključeno i Ministarstvo financija.

Na ovom mjestu iskoristio bih priliku da se sada po prvi puta javno zahvalim svm službama i dionicima koji su u ovom višegodišnjem poslu bili najuporniji, na čelu s ministricom Vučković u Ministarstvu poljoprivrede i ministrom Fuchsom u Ministarstvu znanosti te ministrom Primorcem u Ministarstvu financija.

Mi sada već nekoliko mjeseci živimo u jednom novom okruženju, svjedočimo jednoj novoj pozitivnoj energiji, a na ovom skupu najbolji pokazatelj toga je činjenica da su znanstvenici i stručnjaci Hrvatskog veterinarskog instituta temeljem svoje želje i odluke prisutni sa 23 prezentacije, a sveukupno nas je ovdje 26-toro.
Koliko je meni poznato, djelatnici Instituta nikada do sada ovako aktivno nisu sudjelovali u radu Veterinarskih dana.

Još jednom naglašavam naše zadovoljstvo što ćemo sudjelovati u radu gotovo svih sekcija ovih Veterinarskih dana, a još više se svi zajedno veselimo što ćemo moći komunicirati sa našim kolegicama i kolegama i o drugim temama i problemima koje tište našu struku, a i šire. Naravno, afrička svinjska kuga je nezaobilazna i Hrvatski veterinarski institut u rješavanju ovog opsežnog problema isto tako. Nadam se da ćemo iznjedriti neka kvalitetna rješenja i da ćemo dogodine na istom ovom našem okupljanju predočiti kvalitetne primjene tih rješenja.


Vezani sadržaji

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

U uzgoj riba i školjkaša uključuje se umjetna inteligencija

Urednik

Uloga veterinara u prijavljivanju nuspojava lijekova u životinja

Urednik

Delegacija Hrvatskog veterinarskog instituta u posjeti Hrvatskoj veterinarskoj komori

Urednik

PANEL: Cijepljenje protiv influence ptica (ptičje gripe): mogućnosti i ograničenja

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više