Izlaganje sa skupaSkupovi

VETERINARSKI DANI 2023. :: Uvodna riječ :: mr. sc. Tatjana Karačić, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane

Izlaganje sa skupa

VETERINARSKI DANI 2023.

mr. sc. Tatjana Karačić, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstvo poljoprivrede

Iznimna mi je čast biti ovdje s vama na ovim tradicionalnim Veterinarskim danima i ove 2023. godine i na početku bih htjela zahvaliti organizatorima skupa, prvenstveno zahvaliti i čestitati na dobroj organizaciji, uspješnoj organizaciji ovako velikog skupa, a isto tako zahvaliti i uvaženim domaćinima na toploj dobrodošlici.
Imamo Veterinarske dane po prviputa ovdje u Slavoniji u prelijepom gradu Osijeku, planirano je bilo davno, evo poklopilo se sa nekim drugim okolnostima, ali svejedno, jako mi je drago da smo ovdje, da smo se ovdje okupili.

Ovi Veterinarski dani, ako pogledamo naredna dva dana, vidimo iznimno bogat program, znanstvenostručni program, mnoštvo sekcija sa jako puno predavanja, to sve svjedoči zapravo jako širokim kompetencijama doktora veterinarske medicine i jako velikim područjima djelovanja u svim segmentima veterinarske djelatnosti.
Ovi Veterinarski dani, kao što smo mogli čuti, u fokusu imaju afričku svinjsku kugu. Danas se baš poklopilo da je točno četiri mjeseca otkad nam je bio prvi potvrđen slučaj. Mogu reći da je veterinarska struka, sve sastavnice veterinarske službe, da su iznimno brzo, iznimno aktivno reagirale i dale sve od sebe i sve mjere, sve aktivnosti provodile u skladu sa pravilima struke i u skladu sa mogućnostima i u skladu sa brojem ljudi i u skladu sa svim ostalim prilikama kakve jesu trenutno u sektoru svinjogojstva i prilikama u našem veterinarskom sustavu.

Prvo bih htjela zahvaliti svim veterinarskim djelatnicima, prvenstveno onima koji su na terenu i koji evo već četiri mjeseca svakodnevno rade vrlo odgovoran, vrlo zahtjevan, iznimno težak posao, između ostalog i posao zbog kojeg nisu studirali, posao usmrćivanja životinja, što sigurno najteže pada svim veterinarima jer su se veterinari naravno prvenstveno i obrazovali za to da pomažu životinjama, da liječe životinje, da budu prijatelji životinjama. Nažalost, imamo i ovu situaciju, ali svakako veterinari to odgovorno obavljaju i na tome im hvala, veliko hvala. Naravno, zahvaljujemo i svim ostalim sastavnicama veterinarske službe u svim institucijama, i veterinarskoj inspekciji u Državnom inspektoratu koji isto tako svakodnevno rade na terenu vrlo težak, odgovoran i zahtjevan posao, zahvaljujem i kolegama iz Hrvatskog veterinarskog instituta koji su od prvog dana kontinuirano na dispoziciji i rade vrlo intenzivno, vrlo odgovorno, vrlo savjesno. Isto tako zahvaljujem i kolegama sa Veterinarskog fakulteta na svoj znanstvenoj i stručnoj podršci i pomoći. I na kraju, naravno, zahvaljujem svojim kolegicama i kolegama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane koji isto tako danonoćno svakodnevno vrlo vrijedno, vrlo marljivo u isto tako teškim okolnostima, okolnostima zapravo izazova kakve nikad veterinarska struka do sada nije imala.

Veterinarska struka se suočavala godinama sa raznim izazovima. Imali smo razne bolesti, riješili smo ih, suzbili smo ih, dobili smo statuse kako smo već mogli čuti, i za bjesnoću, i za brucelozu, i za klasičnu svinjsku kugu, pa vjerujem, riješit ćemo i ovaj izazov.

Naravno, čuli smo puno informacija o afričkoj svinjskoj kugi dosad, cijelo sutrašnje prijepodne jedna sekcija je posvećena afričkoj svinjskoj kugi, i predavanjima iz laboratorija i predavanjima iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, isto tako će biti okrugli stol, i vjerujem da će ova, mogu reći slobodno najaktualnija tema na ovim Veterinarskim danima sutra biti vrlo posjećena, da ćemo razmijeniti svoja znanja i iskustva, da ćemo isto tako pokazati svoje jedinstvo, zajedništvo i za unaprijeđenje našeg sustava i naravno za boljitak struke.

To su mjesta gdje se osim razmjene iskustva i znanja dobiva i podrška, dobiva zajedništvo koje je neophodno kako bi se ova bolest suzbila i kako bi se moglo nastaviti dalje u novim okolnostima naravno jer kuga neće nestati, ali ćemo u novim okolnostima nastaviti živjeti.

Da ne bi bilo samo sve o kugi, vidjeli smo stvarno jako je velik i bogati program, i znanstveni i stručni, svih dijelova veterinarstva odnosno veterinarske profesije. Kao jedna od malobrojnih reguliranih profesija koje zapravo daju velike mogućnosti našim mladim veterinarima, našim studentima, ljudima koji završavaju Fakultet jer im je otvoreno tržište rada i imaju izuzetno velike mogućnosti, no to nas nažalost dovodi u situaciju da imamo sve manje veterinara ovdje.

Tijekom ove epidemije afričke svinjske kuge pokazala se solidarnost veterinarstva i na terenu, evo mogu samo reći brojke, naravno da broj veterinara koji je trenutno u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji nije dovoljan za razmjere ovakvih izazova. Kolege iz svih područja Hrvatske stavili su se na raspolaganje i do danas je sudjelovalo ukupno 202 veterinara i tehničara iz svih područja Republike Hrvatske, ukupno iz 51 ovlaštene veterinarske organizacije iz drugih područja i ovim putem im se posebno zahvaljujem jer su svoje poslove morali ostaviti kolegama koji su preostali, što je sigurno izazvalo dodatne napore i dodatne izazove i njima, ali su nesebično došli pomoći svojim kolegama na terenu i na tome im hvala.

Na kraju bih rekla da o kugi ne bih puno govorila jer vjerujem da će sutra o njoj biti jako puno riječi i bit će puno prilike i za postavljanje pitanja i za raspravu i razmjenu iskustva, a rekla bih da je ovo sad prilika, ovi Veterinarski dani, da svi zajedno razmijenimo i sva svoja znanja i sve svoje informacije i sva svoja iskustva da se još više zbližimo i da zajednički još bolje rješavamo sve izazove koji su pred nama i ja vam u tom smislu želim uspješne i ove Veterinarske dane, da donesemo puno novih zaključaka i da još bolje radimo za boljitak ove struke.

Vezani sadržaji

Rješenje o određivanju zona ograničenja zbog ASK-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Urednik

Afrička svinjska kuga – aktualni status

Urednik

Prvi ovogodišnji slučaj afričke svinjske kuge u svinja u uzgoju

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

Uloga veterinara u prijavljivanju nuspojava lijekova u životinja

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više