Divlje životinje i divljačVeterinarski fakultet u Zagrebu

Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu donirana vrijedna zbirka preparata europske divljači

István Lövey, izv. prof. dr. sc. Dean Konjević


István Lövey, dipl. inž. kemijske tehnologije, izv. prof. dr. sc. Dean Konjević, DECZM, Veterinarski fakulte Sveučilišta u Zagrebu


Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ima dugogodišnju snažnu tradiciju izobrazbe studenata u području divljih životinja kao i sudjelovanja u kreiranju i provedbi planova gospodarenja i upravljanja divljim vrstama. Tome svjedoče brojni domaći i međunarodni projekti, prepoznatljivost u inozemstvu, aktivan program izobrazbe europskih veterinarskih specijalista iz zoološke medicine pri European College of Zoological Medicine, gospodarenje državnim otvorenim lovištem broj I/3 – “ČRNOVŠĆAK” te rad u okviru vlastitoga Oporavilišta za divlje životinje (WildRescueVEF). U svemu tome Veterinarski fakultet provodi edukaciju na području biologije i bolesti morskih sisavaca, velikih zvijeri, divljači, riba, pčela i egzotičnih vrsta.


Lovstvo je na Veterinarskom fakultetu isprva predavano od strane doajena hrvatskoga lovstva prof. dr. Ive Čeovića i prof. dr. Drage Andrašića, profesora Šumarskoga fakulteta, da bi prvi veterinar predavač bio dr. Otto Rohr, kojemu u čast je osnovana i danas djelatna studentska sekcija. Tek je 1989. godine osnovana Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači s prof. dr. Martinom Jakovcem kao nastavnikom, kojega je naslijedio prof. dr. Zdravko Janicki, u čije vrijeme Katedra postaje Zavod, a Gospodarenje i uzgoj divljači prelazi iz izbornoga u obvezni predmet.

Lovište Črnovšćak je maleno lovište (površine 2156 ha) na području Zagrebačke županije kojim Fakultet gospodari od 2006. godine. Pored obveze provođenja mjera uzgoja i zaštite divljači, lovište je temelj praktičnoga dijela nastave iz Prirodoslovlja divljači, Gospodarenja i uzgoja divljači te Lovstva i zaštite prirode, a pored toga ima ulogu i u nastavi na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Veleučilištu u Karlovcu te nekim srednjim školama. U konačnici, lovište je i sastavni dio istraživanja za potrebe provedbe projekata, izrade diplomskih radova i doktorata. U lovištu se nalazi lugarnica Prečec (u vlasništvu Hrvatskih šuma d.o.o.), a čije uređenje preparatima divljači predstavlja krucijalni dio edukacije i prikaza lovački uređene kuće. Upravo u tom smjeru kontaktirao nas je gosp. István Lövey, dugogodišnji pasionirani lovac i kolekcionar, s prijedlogom donacije preparata iz vlastite zbirke za potrebe Veterinarskoga fakulteta.

István Lövey, dipl. inž. kemijske tehnologije
Kako bi gosp. Lövey rekao:
Svi smo mi Božja stvorenja na ovoj zemlji. Zato je prelijepo biti u zagrljaju majke prirode i uživati u njihovom društvu. Doživjeti vizualne kontakte s zečevima, srnama i jelenima. Slušati roktanje divljih svinja. Naslanjajući leđa na prastari hrast gledati blaženo nebo i slušajući ptičje cvrkutanje i prigovaranje. To je doživljaj jednog lovca. A zadatak, da čuva Božja stvorenja sa svim iskustvom i zbirnim znanjem stručnjaka.
I ja sam krenuo u svijet prirode polažući lovački ispit. S godinama sam stekao iskustvo, i saznao koliko su naši prirodni prijatelji nježni i suosjećajni prema nama, Homo sapiensima, te da traže našu zaštitu. U zaštiti jedino može prednjačiti veterinarska, šumarska i agronomska znanost u suradnji s Hrvatskim Lovačkim Savezom, te lovačkim društvima na terenu. Oni pomažu našim prirodnim prijateljima u bolestima, epidemijama, održavanju ravnoteže i u godišnjim oskudicama hrane. Kao lovac ne dičim sa brojem odstrjela, ali lovcima je i zadatak da brojno stanje divljači i strukturu populacije održe u granicama koje dozvoljava stanište i dostupnost hrane, ali i suživot s ljudskim djelatnostima poput poljoprivrede, šumarstva i stočarstva. Imao sam inozemnu ponudu za otkup preparata. Međutim kada sam saznao da je Veterinarski fakultet s lovačkom kućom Prečec također zainteresiran za zbirku, bez razmišljanja prevagnula je odluka, da donacija ide navedenom, jer ovo je minimum, da vratim koliko sam ja dobio od Hrvatske.
Stoga sam odlučio Veterinarskom fakultetu donirati svoje europske preparate divljači za potrebe edukacije studenata veterinarske medicine te za uređenje lovačke kuće Prečec.

Ugovor o donaciji potpisan je od strane dekana Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marka Samardžije i gosp. Istvána Löveya dana 19. siječnja 2023. u Tajništvu Veterinarskog fakulteta.

Najbolji lovac prirodne intime – je lovac bez oružja.

Dekan Veterinarskog fakuteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marko Samardžija uručio je g. Istvánu Löveyu zahvalnicu za donaciju preparata divljači i divljih životinja za potrebe izobrazbe studenata veterinarske medicine te za uređenje lovačke kuće Prečec.

Vezani sadržaji

Noć muzeja 2024. “Muzeji i nova publika”

Urednik

Veterinarski fakultet: Potpisani ugovori o provedbi terensko-stručne prakse

Urednik

ISEAS – platforma za cjeloživotno obrazovanje u znanosti o životinjama

Urednik

Temeljne odrednice okvira za stjecanje kompetencija i unaprjeđenje profesionalnih vještina na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Urednik

Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu i suradnji

Urednik

VETERINARSKI DANI 2022. :: Uvodna riječ :: prof. dr. sc. Marko Samardžija, dekan Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više