23.3 C
Zagreb
14. lipnja 2024.
Bolesti domaćih životinjaKućni ljubimci

Veza između akutne babezioze kod pasa i meteoroloških parametara: Beograd 2013-2016

Izv. prof. dr. sc. Jelena Ajtić
Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu


Babezioza pasa je endemska bolest na području grada Beograda. Bolest u pasa izaziva infekcija protozoom Babesia canis, čiji je prijenosnik krpelj Dermacentor reticulatus. Cilj ovog rada je da se utvrdi eventualno postojanje zavisnosti između broja pasa oboljelih od babezioze i meteoroloških parametara u Beogradu tijekom 2013-2016.
Podaci su prikupljeni uvidom u kartoteku pacijenata iz dvije ambulante na području grada, a meteorološki podaci dobijeni su iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srbije.
Veza između broja dijagnosticiranih slučajeva i meteoroloških parametara kvantificirana je pomoću Spirmanovih koeficijenata korelacije. Sezonski karakter babezioze pasa vidi se iz naše analize – iako se bolest javlja tijekom cijele godine, pri temperaturama i relativnim vlažnostima čiji rasponi zavise od promatrane sezone, najveći broj oboljelih bilježi se u proljeće i u jesen. Korelacije sa kašnjenjem do jedne godine ukazuju na temperaturu i relativnu vlažnost kao parametre koji mogu imati značajan dugoročni utjecaj na pojavu bolesti, najvjerojatnije putem djelovanja na biologiju populacije krpelja zaraženih sa B. canis.
Kratkoročne i dugoročne veze između pojave akutne babezioze pasa i vremenskih uslova dobijene u ovoj analizi, otvaraju nova pitanja u vezi složenosti lanca utjecaja koje vremenski uvjeti mogu imati na ponašanje i opstanak krpelja kao i na izloženost pasa ovoj infekciji.

Vezani sadržaji

WSAVA Smjernice za cijepljenje pasa i mačaka

Urednik

Primjena mezenhimskih matičnih stanica iz masnog tkiva u liječenju bolesti pasa

Urednik

Neurološki pregled: koje su nam informacije najbitnije u neurološkoj lokalizaciji?

Urednik

Izazovi u prehrani štenadi tijekom neonatalog razdoblja

Urednik

Prijedlog UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o dobrobiti pasa i mačaka i njihovoj sljedivosti – javno savjetovanje

Urednik

Bronhoskopija i bronhoalveolarna lavaža u pasa i mačaka

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više