doc. dr. sc. Vlasta Herak Perković
O ve je godine u Istri prigodno i optimistički obilježen 22. travnja, Dan planeta Zemlje. U poduzetničkoj zoni Potpićan (općina Kršan) tvrtka ViridisFarm Istra pokrenula je proizvodnju mikroniziranog zeolita i kalcita za primjenu u poljoprivredi i stočarstvu. Ti prirodni minerali vulkanskog podrijetla, preformulirani inovativnom VAM tehnologijom, lansirani su na tržište u obliku dvaju novih proizvoda: VibroSORB i VibroCALCITE. Namijenjeni su kao dodatak hrani za životinje i kao folijarna prihrana pri uzgoju poljoprivrednih kultura.
Ovisno o vrsti kultura ili životinja, rade se i specijalne mješavine prilagođene potrebama proizvođača.
Svečanom puštanju u rad proizvodnog pogona nazočilo je stotinjak poduzetnika, gospodarstvenika i poljoprivrednika iz Hrvatske i regije. Među njima su bili: pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić, župan Istarske županije Valter Flego, načelnik Općine Kršan Valdi Runko te gospodin Milan Antolović, predsjednik Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizam Istre. Oni su se pojedinačno obratili uzvanicima izražavajući ponos i povjerenje u tvrtku koja promiče ideju: Zdrava hrana za zdravlje ljudi. Svi su bili sretni što u doba zatvaranja radnih mjesta i ekonomske depresije mogu svjedočiti pokretanju nove, ekološki orijentirane proizvodnje u koju je investirano 12 milijuna kuna.
Obiteljsko naslijeđe
Dr. sc. Mirsad Sadiković idejni je pokretač i realizator projekta na kojemu je radio posljednjih 20-ak godina. Potječe iz obitelji sa stoljetnom liječničkom tradicijom, u kojoj ima čuvenih poznavatelja ljekovitog bilja, narodne medicine i mudrosti prirodnog iscjeljivanja. Njegov je djed, Sadik Sadiković još daleke 1928. godine napisao knjigu “Narodno zdravlje” u kojoj poučava kako spriječiti pojavu bolesti i kako se zdravo hraniti. Baštineći svijest o važnosti prehrane i njezinoj ulozi u čovjekovoj ukupnoj dobrobiti, dr.sc. Mirsad Sadiković čitav se radni vijek bavio zdravljem životinja i biljaka s ciljem poboljšanja kvalitete hrane, da bi ona u svom procesu proizvodnje bila što manje izmijenjena. Stare tehnologije i razni kemijski dodaci, od pesticida do poboljšivača rasta, pridonijeli su povećanoj proizvodnji hrane, ali ostavljaju u njoj i brojne kemijske rezidue neželjenog djelovanja na ljudski organizam. Radeći godinama u Veterinariji na programu stočne hrane, dr. Sadiković dobro je upoznao mnogobrojne dodatke stočnoj hrani i mehanizme njihova djelovanja. Tada se rodila ideja da oblikuje prirodni proizvod koji neće opterećivati organizam životinje, ni čovjeka koji konzumira hranu životinjskog podrijetla, ali ni planet Zemlju. Njegovo iskustvo i pozitivne rezultate brojnih istraživanja djelotvornosti mikroniziranih i aktiviranih čestica zeolita prepoznali su stručnjaci Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizam Istre te financijski potpomogli projekt proizvodnje prirodnih mineralnih dodataka stočnoj hrani. Uz državna jamstva Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) ideja dr.sc. Mirsada Sadikovića se pretvorila u stvarnost, kreirao je proizvode koji ne opterećuju planet Zemlju.
VAM tehnologija (vibro aktivirani minerali)
Kompanija ViridisFarm patentirala je jedinstvenu VAM tehnologiju koja se temelji na aktiviranim i mikroniziranim česticama, veličine 2 – 4 µm (ovisno o proizvodu), iz pomno odabranih sirovina. Tako čestice zeolita i kalcita dobivaju jak negativni elektični naboj i izvanredno brzo prodiru u stanice životinje ili biljke te ga opskrbljuju nužnim mineralima. Istodobno, kao prirodni ionski izmjenjivači učinkovito “čiste” stanicu vežući pozitivno nabijene čestice raznih štetnih tvari (toksine, teške metale, mikrobe) unutar svoje rešetkaste strukture. One također smanjuju količinu amonijaka u životinjskoj nastambi te vežu mikotoksine iz krmiva.
“Kao dodatak hrani za životinje u tovu VibroSORB omogućuje detoksikaciju organizma, jača imunitet, stimulira apetit i enzime antioksidacije. Kada se folijarno prska po biljkama (VibroCALCITE) veže teške metale iz zemlje, poboljšava i podiže otpornost biljke od klijanja do berbe, pogoduje poboljšanju kvalitete tla, produljuje rok trajanja ploda. To su samo neke od vrijednosti ovih proizvoda. U konačnici, ono što dolazi na naš obiteljski stol bit će zdravije i kvalitetnije, a samim time pozitivno će djelovati na naše zdravlje i zdravlje naše obitelji – jer i hrana je lijek!
Korištenjim VAM tehnologije proizvođači u Hrvatskoj mogu stvoriti potpuno novi brand prehrambenih kultura (voća i povrća) ili bilo kojeg mesnog proizvoda temeljenog na zdravim principima uzgoja, bez povećanja cijene koštanja uzgoja. Štoviše, upravo korištenjem VAM tehnologije ostvaruju se brojne uštede, a dobiva se zdravija hrana koju proizvođač može certificirati kao eko ili organski proizvod” – rekao je na otvorenju proizvodnog pogona dr. Sadiković.