dr.sc. Nina Bilandžić
izvadak
Izvor: VETERINARSKI PRIRUČNIK, Medicinska naklada Zagreb, 2012.
Također, u hranu dospijevaju i tvari koje nisu dodane namjerno (kontaminanti) nego je njihova prisutnost posljedica rukovanja hranom tijekom prerade, pripreme, obrade, proizvodnje, skladištenja i stavljanja na tržište ili uslijed onečišćenja okoliša.
Stoga se u svrhu sigurnosti hrane odnosno primarne zdravstvene zaštite potrošača te zdravlja životinja, provodi kontrola navedenih tvari i na državnoj razini propisuje monitoring rezidua u skladu s europskom legislativom.
Rezidua se dijele u dvije skupine tvari A i B:
- Skupina A – tvari koje je zabranjeno davati životinjama koje i/ili čiji proizvodi služe za prehranu ljudi.
- Skupina B – tvari koje su farmakološki aktivne i mogu biti dozvoljene za korištenje kod životinja koje ili čiji proizvodi služe za prehranu ljudi, te kontaminati odnosno pesticidi i kemijski elementi.
* Napomena: nije dozvoljeno prenošenje i daljnja objava ovog teksta bez pisanog dopuštenja izdavača.
Autorica teksta: dr.sc. Nina Bilandžić, dipl.ing., viša znanstvena suradnica, voditeljica Laboratorija za određivanje rezidua Hrvatskog veterinarskog instituta, Zagreb
Odabrala: doc.dr.sc. Vlasta Herak-Perković, dr.med.vet., urednica 6. izdanja
O vrstama rezidua u hrani životinjskog podrijetla pročitajte u Veterinarskom priručniku (Medicinska naklada Zagreb, 2012.)