Međunarodna suradnjaSkupovi

XXI. međunarodno savjetovanje Krmiva 2014.

dr. sc. Ivan Križek, dr. med. vet.

Prenešeno iz časopisa HRVATSKI VETERINARSKI VJESNIK 22-3/4.[download/preuzmi pdf]

krmiva01Krmiva d.o.o. Zagreb i Udruga proizvođača, tehnologa i nutricionista stočne hrane RH, u suradnji s agronomskim i veterinarskim fakultetima u Hrvatskoj i zemljama Europe organizirali su u Opatiji od 4. do 6. lipnja 2014. XXI. međunarodno savjetovanje „Krmiva 2014“. Savjetovanje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH svečano je otvorila dr. sc. dr. h. c. Gordana Kralik, professor emeritus. Uime Veterinarskog fakulteta u Zagrebu skup je pozdravila prodekanica za diplomsku nastavu prof. dr. sc. Ksenija Vlahović, a u ime Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku dekan prof. dr. sc. Vlado Guberac.
Krmiva 2014 - 02
Prilikom otvorenja „Krmiva“ prof. dr. sc. Pavel Suchy, rektor Univesity of Veterinary and Pharmaceutical Science (Brno, Češka) uručio je zlatnu medalju prof. dr. sc. Vlasti Šerman za dugogodišnju suradnju i povezivanje znanstvenika Sveučilišta u Brnu sa znanstvenicima iz Republike Hrvatske te zahvalu dr. sc. dr. h. c. Gordani Kralik, professor emeritus (predsjednici Znanstvenog odbora Savjetovanja) i Slavku Luliću, dipl. ing. (predsjedniku Organizacijskog odbora Savjetovanja) za organizaciju savjetovanja.
Krmiva 2014 - 03Na skupu je promovirana monografija autorice dr. sc. dr. h. c. Gordane Kralik, professor emeritus45 godina u osječkoj akademskoj zajednici“ i sveučilišni udžbenik „Morfofiziologija probavnog sustava domaćih životinja i riba“ Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru, autora prof. dr. sc. Ivana Boguta, doc. dr. sc. Joze Grbavca i dr. sc. Ivana Križeka.
Promotor knjiga bio je prof. dr. sc. Tihomir Florijančić koji je u svojem prepoznatljivom stilu izvanredno predstavio obje knjige. Moderatori knjiga bili su prof. dr. sc. Zlatko Janječić i doc. dr. sc. Vladimir Margeta.

Monografija „45 godina u osječkoj akademskoj zajednici“ nastala je kao svjedočanstvo jednog vremena, a u njoj je opisana profesionalna karijera dr. sc. dr. h. c. Gordane Kralik, professor emeritus od mlade inženjerke agronomije do rektorice Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku tijekom četiri mandata (1997. – 2013.). Gotovo je nemoguće u ovom ograničavajućem tekstu nabrojiti sva njezina dostignuća i doprinose osječkoj akademskoj zajednici u kojoj je ostavila neizbrisiv trag. Vjerujem da će njezina vrijedna divljenja monografija u svakom čitatelju potaknuti poštovanje prema autoru i dati motiva za dodatni rad i doprinos osječkoj akademskoj zajednici.

Nakon što je prof. dr. sc. Tihomir Florijančić predstavio sveučilišni udžbenik „Morfofiziologija domaćih životinja probavnog sustava domaćih životinja i riba“, skupu su se obratili recenzenti prof. dr. sc. Elizabeta Has Schön (Odjel za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayer) i prof. dr. sc. Josip Krnić (Veterinarski fakultet u Sarajevu, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu). Recenzenti su istaknuli sveobuhvatnu građu te lako čitljiv stil ovog jedinstvenog udžbenika koji će koristiti agronomima, ali i svima onima koji žele naučiti nešto više o probavnom sustavu domaćih životinja i riba. U ime autora udžbenika, skupu se obratio prof. dr. sc. Ivan Bogut koji se zahvalio suatorima, recenzentima, sponzorima i svima onima koji su pridonijeli objavljivanju udžbenika. Izrazio je žaljenje za preranom smrti prof. dr. sc. Jelke Stevanović (Veterinarski fakultet iz Beograda) koja je bila jedan od recenzenata udžbenika. Na promociji su opravdano izostali recenzenti doc. dr. sc. Hrvoje Lucić (Veterinarski fakultet u Zagrebu) i prof. dr. sc. Drago Bešlo (Poljoprivredni fakultet u Osijeku).

Na Savjetovanju su ove godine znanstvenici i stručnjaci (iz 23 zemlje) prezentirali i razmjenili nove spoznaje i iskustva iz područja hranidbe domaćih životinja te tehnologije i proizvodnje krmnih smjesa. Među velikim brojem izloženih radova (49) i postera (37) bili su i brojni radovi djelatnika Veterinarskog fakulteta u Zagrebu sljedećih autora: prof. dr. sc. Nore Mas, doc. dr. sc. Kristine Matković, prof. dr. sc. Marije Vučemilo, prof. dr. sc. Željka Pavičića, Marija Ostovića, dr. med. vet., dr. sc. Svena Menčika, prof. dr. sc. Velimira Sušića, prof. dr. sc. Igora Štokovića, Maje Maurić, dr. med. vet. i doc. dr. sc. Anamarije Ekert Kabalin.

Vremena za razmjenu znanja i ugodnog druženja nije nedostajalo u prelijepoj Opatiji u kojoj se, nadamo se, vidimo i iduće godine.


Fotografije: dr. sc. I. Križek (Hrvatski veterinarski vjesnik)
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Phoenix Farmacija d.d.

Vezani sadržaji

Potpisan Memorandum of Understanding između veterinarskih fakulteta u Zagrebu i Kafkasu

Urednik

Sveučilišni priručnik UPORABA ŽIVOTINJA U ISTRAŽIVANJIMA

Urednik

Konferencija Višegrad 4 vet plus

Urednik

Međunarodna konferencija “Dani mlijeka” u Münchenu 24. i 25. svibnja 2024.

Urednik

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više