Alltech Hrvatska d.o.o.
Zdrav probavni sustav ne zahtijeva liječenje antibioticima
Zdravlje probavnog sustava i imunost ključni su za uspješnu peradarsku proizvodnju bez antibiotika. Na ovom području Alltechov program za smanjenje antibiotika pomaže proizvođačima, optimizira zdravlje i učinkovitost peradarske proizvodnje za održivu proizvodnju hrane. Sigurna i dokazana Alltechova rješenja poput Actigen®, Bio-Mos®, All-Lac™, Acid-Pak®, Sel-Plex®, Natustat® i Mycosorb® u kombinaciji s menadžmentom i hranidbenim savjetima, omogućuju zdrav, profitabilan i održiv proizvodni sustav.
Zdravlje i imunost
Crijevo je najveći organ ptice i najizloženija površina u njihovom tijelu. Predstavlja selektivnu barijeru s fizikalnim, kemijskim, imunosnim i mikrobiološkim dijelovima, gdje se apsorbira probavljena hrana i voda, ali gdje se i uzročnici bolesti drže pod kontrolom. Crijevo je također organ koji ima najviše imunosnih stanica u tijelu (oko 70 posto), a mnogi od njih se nalaze i limfoidnom tkivu povezanom s crijevima (GALT). Ove imunosne stanice su prva linija aktivne obrane od patogena, pri čemu je većina imunosnih stanica pronađena u debelom crijevu.
Imunost se definiran kao “sposobnost organizma da se obrani od neke bolesti, posebice sprječavanjem razvoja patogenih mikroorganizama ili smanjivanjem njihovih učinaka”. Imunost je unutarnja obrana tijela od neprijatelja2. Imunosni sustav se slikovito može usporediti s utvrdom. Crijeva predstavljaju zidove utvrde, tvore ih crijevne stanice i mukozne barijere, lokalno imunološko tkivo (GALT) predstavljaju tornjeve s borcima, imunosne stanice noge vojnika a postoji i nekoliko luka gdje “ovlaštena” hrana može ući kako bi poduprli utvrda (apsorpcija hranjivih tvari). Neprijatelji su virusi (bakterije i protozoe), koji ponekad mogu koristiti otrovne oružje, kao što su bakterijski toksini ili toksini plijesni kako bi razbili tvrđavu. Mikrobna zajednica predstavlja seosko stanovništvo koje može spriječiti neprijatelje da napadnu zidove utvrde. Pluća su nebo iznad utvrde, gdje je aktivna obrana u zraku. Unutar zidova postoji dodatna obrane, u slučaju da neprijatelj prodre kroz zidove. Jasno je da je taj obrambeni mehanizam zamršen, potrebno je vrijeme da se izgradi i može biti oštećen od strane mnogih čimbenika. Pokazalo se da organski minerali u hrani, kao što je selenizirani kvasac, optimiziraju imunosni sustav ptica i omogućuju bolji unos i biodostupnost kod životinja u usporedbi s anorganskim mineralima. Time se jača utvrda.
Izgradnja zdravog intestinalnog sustava
Nepovoljni utjecaj na zdravlje
Proizvođači peradi svjesni su važnosti biosigurnosti i postoje učinkoviti sustavi koji se koriste u modernoj proizvodnji. Unatoč dobrom menadžmentu i gospodarenju, prisutni su izazovi u intenzivnim proizvodnim sustavima. Jedan od izazova u proizvodnji bez antibiotika je nekrotični enteritis (NE). Derivati kvasca aktivni u crijevima sadrže visoku razinu šećera manoze. Štite ptice od NE na sličnim razinama kao što to rade antibiotski promotori rasta ili profilaktički antibiotici. Šećeri manoze vežu se na patogene bakterije, sprečavaju njihovo prijanjanje na stijenke crijeva, povećava intestinalni mukozni sloj i potiče imunosni sustav. Također, ova prirodna rješenja pokazuje da su iskorištenje hrane i performanse jednaka ako ne i bolje od mnogih uobičajenih profilaktičkih antibiotika. Kokcidioza i dalje ostaje izazov čak i u našim najboljim proizvodnim sustavima, uključujući podni uzgoj te je teško upravljati ovom situacijom bez uporabe kokcidiostatika i/ili cjepiva. Većina zemalja nije previše zabrinuta za korištenje ne-ionofornih kokcidiostatika kao antibiotika u proizvodnji peradi, budući da postoji nekoliko rizičnih rezistencija na patogene koji se odnose na ljude. Međutim, povećanje otpornosti različitih Eimeria vrsta prema današnjim kokcidiostaticima otvara pitanja vezana uz zdravlje i dobrobit peradi. Potrebno je osnaživanje probavnog sustava, jer Eimeria spp. može uzrokovati više štete u nerazvijenim ili prethodno oštećenim crijevima. Alltechov program uključuje biljnu alternativu kokcidiostaticima za kontrolu Eimeria.
Mikotoksini su toksini koje proizvode plijesni, a uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme u proizvodnji peradi i mogu dovesti do ozbiljnih ekonomskih gubitaka širom svijeta. S obzirom na trenutne klimatske uvjete i proizvodne sustave, možemo reći da ne postoji komercijalna hranidba peradi koja je u potpunosti slobodna od mikotoksina. Mnoga hrana sadrži više različitih toksina koji ugrožavaju zdravlje i produktivnost ptica. Mikotoksini smanjuju imunost te se životinja teže bori protiv bolesti, smanjuje se unos hrane, absorpcija hranjivih tvari i rast, smanjuje se plodnost i valivost te oštećuju kostur i organi.
Intestinalne stanice su prve stanice koje su izložene mikotoksinima, često pri većim koncentracijama od ostalih tkiva. Mikotoksini specifično ciljaju određene stanice, kao što je epitel crijeva, u kojem se odvija intenzivan metabolizam proteina. Na primjer, deoksinivalenol (DON), jedan od najčešćih mikotoksina kod žitarica, uzrokuje oštećenje intestinalnih stanica čak i kod vrlo niske razine u hrani4, koja, prema meta-analizi, doprinosi devet puta većoj smrtnost u brojlerskim jatima5. Razgradnja mikotoksina u funkciji crijevne barijere povećava propusnost crijeva, smanjuje absorpciju hranjivih tvari, smanjuju imunost crijeva i time olakšava preživljavanje i otpornost patogena u crijevu6. To dovodi do upale u crijevu i daljnjeg uništavanja intestinalne barijere7. Alltechov program obuhvaća vezanje širokog spektar mikotoksina i organski selen, koji dokazano smanjuje zdravstvene probleme povezane s mikotoksinima8.
Alltech se zalaže za smanjenje korištenja antibiotika
Alltechov program za smanjenje korištenja antibiotika pomaže proizvođačima da postignu zdrav proizvodni sustav te spriječi korištenje profilaktičkih i metafilaktičkih antibiotika. Proizvođači imaju stručnu podršku u izradi akcijskog plana. Dodaci za hranu i prirodna hranidbena rješenja vrijedni su alati za zdravlje peradi, ali nisu nužno dovoljni za zdrav proizvodni sustav. Često se moraju poduzeti zahtjevniji koraci od samog uključenja dodataka u hrani, kao što je prilagođavanje objekata, promjena redovnih procesa upravljanja, preusmjeravanje sredstava. Alltechov program za smanjenje antibiotika daje proizvođačima savjete i podršku kako bi postigli svoje ciljeve. Ovaj jedinstveni program koji se temelji na industriji ne samo da pruža ključna rješenja proizvođačima, nego i nadopunjuje vladine i akademske programe.
2. Definition of immunity. Available at: https://www.merriam-webster.com/dictionary/immunity.
3. Liu H, Dicksved J, Lundh T, et al. Heat Shock Proteins: Intestinal Gatekeepers that Are Influenced by Dietary Components and the Gut Microbiota. Pathogens 2014;3(1):187-210.
4. Grenier B, Applegate TJ. Modulation of intestinal functions following mycotoxin ingestion: meta-analysis of published experiments in animals. Toxins (Basel) 2013;5(2):396-430.
5. Ghareeb K, Awad WA, Bohm J, et al. Impacts of the feed contaminant deoxynivalenol on the intestine of monogastric animals: poultry and swine. J Appl Toxicol 2015;35(4):327-337.
6. Andretta I, Kipper M, Lehnen CR, et al. Meta-analytical study of productive and nutritional interactions of mycotoxins in broilers. Poult Sci 2011;90(9):1934-1940.
7. Antonissen G, Van IF, Pasmans F, et al. Mycotoxins Deoxynivalenol and Fumonisins Alter the Extrinsic Component of Intestinal Barrier in Broiler Chickens. J Agric Food Chem 2015;63(50):10846-10855.
8. Dvorska JE, Pappas AC, Karadas F, et al. Protective effect of modified glucomannans and organic selenium against antioxidant depletion in the chicken liver due to T-2 toxin-contaminated feed consumption. Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol 2007;145(4):582-587.
Izvor: http://global.alltech.com/croatia/news/zdravlje-probavnog-sustava-i-imunost-klju%C4%8Dni-su-za-uspje%C5%A1nu-peradarsku-proizvodnju-bez ↗