Hranidba domaćih životinjaSponzorirani članakUzgoj

Zdravlje probavnog sustava i imunost ključni su za uspješnu peradarsku proizvodnju bez antibiotika

Alltech Hrvatska d.o.o.

Sve više i više proizvođača u peradarskoj industriji pokazalo je da se može reducirati korištenje antibiotika bez utjecaja na performanse i zdravlje peradi. To je ujedno i odgovor na zahtjeve o smanjenju korištenja antibiotika širom svijeta. Ključni naglasak stavljen je na imunost i zdravlje crijeva. Antibiotici su se povijesno koristili, a i danas se naveliko koriste, za smanjenje bolesti crijeva te je veliki izazov pronaći alternativu antibioticima bez utjecaja na zdravlje crijeva. Stoga cilj za smanjenja uporabe antibiotika treba zapravo preoblikovati u cilj proizvodnje zdravog sustava koji će podupirati perad u svim fazama proizvodnje. Alltechov program za smanjenje antibiotika pomaže proizvođačima da što manje koriste antibiotike te izbjegnu neopravdana korištenja, uz optimalnu proizvodnju i održivost.

Zdrav probavni sustav ne zahtijeva liječenje antibioticima


Profilaktička upotreba antibiotika u hrani za perad ne koristi se za liječenje bolesnih ptica već za tretiranje bolesnih i suboptimalnih proizvodnih sustava. Često se antibiotici koriste u preventivne svrhe zbog pogrešnog shvaćanja da djeluju kao osiguranje protiv bolesti i smanjenja produktivnost. Prvi korak u bilo kojem programu smanjenja antibiotika trebao bi biti procjena i optimizacija zdravog proizvodnog sustava, čime se smanjuje sustavna preventivna i metafilaktička upotreba. Rezultat će biti zdrave ptice u kojima je upotreba antibiotika suvišna. Ovaj globalni pomak u proizvodnji je u tijeku, a proizvođači peradi moraju se uključiti kako bi osigurali da antibiotici ostanu djelotvorni i u budućnosti.

Zdravlje probavnog sustava i imunost ključni su za uspješnu peradarsku proizvodnju bez antibiotika. Na ovom području Alltechov program za smanjenje antibiotika pomaže proizvođačima, optimizira zdravlje i učinkovitost peradarske proizvodnje za održivu proizvodnju hrane. Sigurna i dokazana Alltechova rješenja poput Actigen®, Bio-Mos®, All-Lac™, Acid-Pak®, Sel-Plex®, Natustat® i Mycosorb® u kombinaciji s menadžmentom i hranidbenim savjetima, omogućuju zdrav, profitabilan i održiv proizvodni sustav.

Zdravlje i imunost


Zdravlje probavnog sustava ključno je za zdravlje ptica. Definira se kao “odsutnost / prevencija / izbjegavanje bolesti, kako bi životinja obavila svoje fiziološke funkcije i othrvala se egzogenim i endogenim stresorima”. Uključuje i niz fizioloških i funkcionalnih komponenti, probavu i apsorpciju hranjivih tvari, metabolizam domaćina, proizvodnju energije, uravnoteženu mikrobiotu crijeva, mukozni sloj, barijere i mukozna imunost1. Zdravlje probavnog sustava ne odnosi se samo na crijevo bez bolesti već je učinkovit probavni organ koji može izgraditi učinkovitu obranu protiv bolesti i nositi se njom.

Crijevo je najveći organ ptice i najizloženija površina u njihovom tijelu. Predstavlja selektivnu barijeru s fizikalnim, kemijskim, imunosnim i mikrobiološkim dijelovima, gdje se apsorbira probavljena hrana i voda, ali gdje se i uzročnici bolesti drže pod kontrolom. Crijevo je također organ koji ima najviše imunosnih stanica u tijelu (oko 70 posto), a mnogi od njih se nalaze i limfoidnom tkivu povezanom s crijevima (GALT). Ove imunosne stanice su prva linija aktivne obrane od patogena, pri čemu je većina imunosnih stanica pronađena u debelom crijevu.

Imunost se definiran kao “sposobnost organizma da se obrani od neke bolesti, posebice sprječavanjem razvoja patogenih mikroorganizama ili smanjivanjem njihovih učinaka”. Imunost je unutarnja obrana tijela od neprijatelja2. Imunosni sustav se slikovito može usporediti s utvrdom. Crijeva predstavljaju zidove utvrde, tvore ih crijevne stanice i mukozne barijere, lokalno imunološko tkivo (GALT) predstavljaju tornjeve s borcima, imunosne stanice noge vojnika a postoji i nekoliko luka gdje “ovlaštena” hrana može ući kako bi poduprli utvrda (apsorpcija hranjivih tvari). Neprijatelji su virusi (bakterije i protozoe), koji ponekad mogu koristiti otrovne oružje, kao što su bakterijski toksini ili toksini plijesni kako bi razbili tvrđavu. Mikrobna zajednica predstavlja seosko stanovništvo koje može spriječiti neprijatelje da napadnu zidove utvrde. Pluća su nebo iznad utvrde, gdje je aktivna obrana u zraku. Unutar zidova postoji dodatna obrane, u slučaju da neprijatelj prodre kroz zidove. Jasno je da je taj obrambeni mehanizam zamršen, potrebno je vrijeme da se izgradi i može biti oštećen od strane mnogih čimbenika. Pokazalo se da organski minerali u hrani, kao što je selenizirani kvasac, optimiziraju imunosni sustav ptica i omogućuju bolji unos i biodostupnost kod životinja u usporedbi s anorganskim mineralima. Time se jača utvrda.

Izgradnja zdravog intestinalnog sustava


Uspostavljanje i održavanje dobre funkcije crijeva i imunosti od vitalne je važnosti za proizvodnju snažne, zdrave ptice. Nakon valjenja neophodno je da crijeva počinju odmah učinkovito probavljati i absorbirati hranjive tvari kako bi rasli. Neonatalna hranidba kritična je komponenta u uspostavljanju normalne funkcije crijeva, od probave i absorpcije do izgradnje “tvrđave” i “obrambenog sustava”. Postoji jedan sloj epitela (npr., stanice koje čine crijevo) koja je istodobno odgovorna za izlučivanje tekućine i absorpciju vode, elektrolita i hranjivih tvari, a istodobno ovaj sloj stanice mora osigurati selektivnu barijeru prema složenom i potencijalno opasnom okruženju lumena crijeva. Intestinalni epitel je konstantno izložen mnogim komenzalnim i patogenim mikroorganizmima i antigenima koji su važni za razvoj imunosti. Rani pristup hrani nakon valjenja vrlo je važan korak za razvoj pilića. Proizvodi za kompeticijsko isključenje, prebiotici i derivati ​​kvasca bogati manozom mogu pomoći u razvoju zdrave crijevne flore, crijevne stijenke i imunosne obrane.

Nepovoljni utjecaj na zdravlje


Mnogi različiti mikroorganizmi koji uzrokuju bolesti (npr. patogeni), uključujući bakterije, viruse i parazite, mogu uzrokovati primarnu bolest crijeva, ali njihova prisutnost u crijevima nije dovoljna da uzrokuje bolest. Bolest se javlja kada patogen (neprijatelj) razbije obranu crijeva (zidove utvrde i obrambenu strukturu). Trilijuni mikroorganizama (komenzalna mikroflora) nastanjuju crijevni trakt i oblikuju složeni ekosustav koji može utjecati na imunosni sustav, kako unutar tako i izvan crijeva, te općenito na zdravlje ptica. Kada je ova mikroflora poremećena (disbioza), javlja se mikrobna neravnoteža između korisne mikroflore i potencijalnih patogena3. Virusni patogeni često utiru put bakterijskim patogenima uništavajući dio osjetljive obrane domaćina u crijevima. Dobra vanjska i unutarnja biosigurnost i program cijepljenja važan je za smanjenje utjecaja virusnih “neprijatelja”.

Proizvođači peradi svjesni su važnosti biosigurnosti i postoje učinkoviti sustavi koji se koriste u modernoj proizvodnji. Unatoč dobrom menadžmentu i gospodarenju, prisutni su izazovi u intenzivnim proizvodnim sustavima. Jedan od izazova u proizvodnji bez antibiotika je nekrotični enteritis (NE). Derivati kvasca aktivni u crijevima sadrže visoku razinu šećera manoze. Štite ptice od NE na sličnim razinama kao što to rade antibiotski promotori rasta ili profilaktički antibiotici. Šećeri manoze vežu se na patogene bakterije, sprečavaju njihovo prijanjanje na stijenke crijeva, povećava intestinalni mukozni sloj i potiče imunosni sustav. Također, ova prirodna rješenja pokazuje da su iskorištenje hrane i performanse jednaka ako ne i bolje od mnogih uobičajenih profilaktičkih antibiotika. Kokcidioza i dalje ostaje izazov čak i u našim najboljim proizvodnim sustavima, uključujući podni uzgoj te je teško upravljati ovom situacijom bez uporabe kokcidiostatika i/ili cjepiva. Većina zemalja nije previše zabrinuta za korištenje ne-ionofornih kokcidiostatika kao antibiotika u proizvodnji peradi, budući da postoji nekoliko rizičnih rezistencija na patogene koji se odnose na ljude. Međutim, povećanje otpornosti različitih Eimeria vrsta prema današnjim kokcidiostaticima otvara pitanja vezana uz zdravlje i dobrobit peradi. Potrebno je osnaživanje probavnog sustava, jer Eimeria spp. može uzrokovati više štete u nerazvijenim ili prethodno oštećenim crijevima. Alltechov program uključuje biljnu alternativu kokcidiostaticima za kontrolu Eimeria.

Mikotoksini su toksini koje proizvode plijesni, a uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme u proizvodnji peradi i mogu dovesti do ozbiljnih ekonomskih gubitaka širom svijeta. S obzirom na trenutne klimatske uvjete i proizvodne sustave, možemo reći da ne postoji komercijalna hranidba peradi koja je u potpunosti slobodna od mikotoksina. Mnoga hrana sadrži više različitih toksina koji ugrožavaju zdravlje i produktivnost ptica. Mikotoksini smanjuju imunost te se životinja teže bori protiv bolesti, smanjuje se unos hrane, absorpcija hranjivih tvari i rast, smanjuje se plodnost i valivost te oštećuju kostur i organi.

Intestinalne stanice su prve stanice koje su izložene mikotoksinima, često pri većim koncentracijama od ostalih tkiva. Mikotoksini specifično ciljaju određene stanice, kao što je epitel crijeva, u kojem se odvija intenzivan metabolizam proteina. Na primjer, deoksinivalenol (DON), jedan od najčešćih mikotoksina kod žitarica, uzrokuje oštećenje intestinalnih stanica čak i kod vrlo niske razine u hrani4, koja, prema meta-analizi, doprinosi devet puta većoj smrtnost u brojlerskim jatima5. Razgradnja mikotoksina u funkciji crijevne barijere povećava propusnost crijeva, smanjuje absorpciju hranjivih tvari, smanjuju imunost crijeva i time olakšava preživljavanje i otpornost patogena u crijevu6. To dovodi do upale u crijevu i daljnjeg uništavanja intestinalne barijere7. Alltechov program obuhvaća vezanje širokog spektar mikotoksina i organski selen, koji dokazano smanjuje zdravstvene probleme povezane s mikotoksinima8.

Alltech se zalaže za smanjenje korištenja antibiotika


Alltechov program za smanjenje korištenja antibiotika pomaže proizvođačima da postignu zdrav proizvodni sustav te spriječi korištenje profilaktičkih i metafilaktičkih antibiotika. Proizvođači imaju stručnu podršku u izradi akcijskog plana. Dodaci za hranu i prirodna hranidbena rješenja vrijedni su alati za zdravlje peradi, ali nisu nužno dovoljni za zdrav proizvodni sustav. Često se moraju poduzeti zahtjevniji koraci od samog uključenja dodataka u hrani, kao što je prilagođavanje objekata, promjena redovnih procesa upravljanja, preusmjeravanje sredstava. Alltechov program za smanjenje antibiotika daje proizvođačima savjete i podršku kako bi postigli svoje ciljeve. Ovaj jedinstveni program koji se temelji na industriji ne samo da pruža ključna rješenja proizvođačima, nego i nadopunjuje vladine i akademske programe.
Reference
1. Kogut MH, Arsenault RJ. Editorial: Gut Health: The New Paradigm in Food Animal Production. Front Vet Sci 2016;3:71.
2. Definition of immunity. Available at: https://www.merriam-webster.com/dictionary/immunity.
3. Liu H, Dicksved J, Lundh T, et al. Heat Shock Proteins: Intestinal Gatekeepers that Are Influenced by Dietary Components and the Gut Microbiota. Pathogens 2014;3(1):187-210.
4. Grenier B, Applegate TJ. Modulation of intestinal functions following mycotoxin ingestion: meta-analysis of published experiments in animals. Toxins (Basel) 2013;5(2):396-430.
5. Ghareeb K, Awad WA, Bohm J, et al. Impacts of the feed contaminant deoxynivalenol on the intestine of monogastric animals: poultry and swine. J Appl Toxicol 2015;35(4):327-337.
6. Andretta I, Kipper M, Lehnen CR, et al. Meta-analytical study of productive and nutritional interactions of mycotoxins in broilers. Poult Sci 2011;90(9):1934-1940.
7. Antonissen G, Van IF, Pasmans F, et al. Mycotoxins Deoxynivalenol and Fumonisins Alter the Extrinsic Component of Intestinal Barrier in Broiler Chickens. J Agric Food Chem 2015;63(50):10846-10855.
8. Dvorska JE, Pappas AC, Karadas F, et al. Protective effect of modified glucomannans and organic selenium against antioxidant depletion in the chicken liver due to T-2 toxin-contaminated feed consumption. Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol 2007;145(4):582-587.

Izvor: http://global.alltech.com/croatia/news/zdravlje-probavnog-sustava-i-imunost-klju%C4%8Dni-su-za-uspje%C5%A1nu-peradarsku-proizvodnju-bez


Vezani sadržaji

Bi li moj GI pacijent trebao dobiti antibiotike ili nešto drugo?

Urednik

Antimikrobna rezistencija u humanoj medicini

Urednik

Alltech: Svijet bez krava (“World without cows”) – trailer dokumentarnog filma

Urednik

Gljivične bolesti u veterinarskoj kliničkoj praksi – izazovi dijagnostike i liječenja

Urednik

Peradarski dani u Puli: Hrvatska se s ptičjom gripom trenutačno uspješno bori bez cijepljenja peradi

Urednik

Odgovorna primjena antibiotika u prevenciji i liječenju mastitisa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više