Parazitologija i invazijske bolestiPopularni članci i videoZarazne bolesti

Zdravo mače

Antonio Stojkov, dr.med.vet.
Veterinarska ambulanta DIA-VET


Preventiva bolesti i kod mačaka je temelj dugovječnog i što zdravijeg života. I za njih preporučamo pravovremeno cijepljenje, liječenje protiv parazita te testiranje na prisutnost opasnih virusa. Kako bi sprječili zaražavanje mačića vrlo opasnim virusima, preporučamo prvo cijepljenje u šestom tjednu života, te ponovno cijepljenje za četiri tjedna. Kada se govori o opasnim bolestima tada u prvom redu preporučamo cijepljenje protiv panleukopenije mačaka, infekcije herpes virusom, infekcije kalicivirusom i mačje leukemije. Kako su mačke dobro znane lutalice koje vole izlaziti iz svog doma preporučamo i cijepljenje protiv bjesnoće. Virus mačje leukemije i virus mačje imunodificijencije su vrlo slični virusu AIDS-a, pa iz toga proizlazi da su odgovorni za veliku smrtnost mačaka.


Na svu sreću spomenuti virusi nisu ni najmanje opasni za čovjeka. Virusi su osobito opasni za mačiće s obzirom da se lako prenose s majke. Kao i brojne druge virusne bolesti i ove dvije smrtonosne bolesti mačaka se ne mogu liječiti, pa jedino preostaje cijepljenje protiv mačje leukemije kojeg preporučamo već tijekom prvih mjeseci života. To je osobito važno za mačiće koji izlaze iz doma. Cijepljenje treba provesti dva puta u razmaku od tri do četiri tjedna. Mačići se mogu zaraziti parazitima u okolišu. Vlasnici često nisu svijesni da se i u mačaka neki paraziti mogu prenositi na podmladak. Kako i mačja glista (oblić Toxocara cati) može biti opasna za čovjeka, preporučamo nekoliko liječenja u razdoblju od šestog do dvanaestog tjedna. Mačićima velike brige zadaju buhe te mnogo rjeđe krpelji. Detalje o bolestima i načinu zaštite pronaći ćete u paketu „ZDRAVO MAČE“ koje sadrži sve ono što je potrebno za zdravu prvu godinu života.


Vezani sadržaji

WSAVA Smjernice za cijepljenje pasa i mačaka

Urednik

Neurološki pregled: koje su nam informacije najbitnije u neurološkoj lokalizaciji?

Urednik

Prijedlog UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o dobrobiti pasa i mačaka i njihovoj sljedivosti – javno savjetovanje

Urednik

Bronhoskopija i bronhoalveolarna lavaža u pasa i mačaka

Urednik

Patofiziologija mastocitoma u ljudi i životinja

Urednik

The Welfare Education project: drugo cjelodnevno predavanje – Gonçalo da Graça Pereira

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više