Veterinarska zaštita okoliša

Doprinos zaštiti ljudskog i životinjskog zdravlja, ali i zaštiti okoliša :: Grubišno Polje

Grubišno Polje / Zagreb, 3. listopad 2013.


Agroproteinka d.d. - sabiralište Grubišno Polje

Zbrinjavanje životinjskih nusproizvoda na najvišoj razini

AGROPROTEINKA d.d., najveći prerađivač životinjskih nusproizvoda u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, danas je u Grubišnom Polju svečano otvorila novo sabiralište u kojem će prikupljati bivšu hranu iz trgovačkih lanaca, klaoničke nusproizvode i ostale nusproizvode životinjskog podrijetla s teritorija Bjelovarsko-bilogorske županije i ostalih, susjednih županija. Svečanom otvorenju nazočili su pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl, gradonačelnik grada Grubišno Polje Zlatko Mađeruh i menadžment tvrtke Agroproteinka na čelu s Ivicom Grlićem Radmanom, direktorom tvrtke, te predstavnici nadležnih tijela i institucija kao i predstavnici subjekata u poslovanju s hranom. Vrijednost investicije je cca 6 milijuna kuna.
Investicija bi trebala biti sufinancirana iz IPARD Programa nakon očekivane kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Zaštita ljudskog i životinjskog zdravlja, kao i očuvanje okoliša na prvom mjestu

Zbog potencijalnog rizika širenja raznih zaraza, nepropisno i neadekvatno zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla predstavlja veliku opasnost za zdravlje ljudi i životinja kao i direktno kontaminiranje okoliša. U novom sabiralištu u Grubišnom Polju će se redovito i sigurno prikupljati nusproizvodi životinjskog podrijetla i isto tako redovito, odnosno na dnevnoj bazi, otpremati u Agroproteinkine pogone za preradu u Sesvetskom Kraljevcu. Sabiralište je izgrađeno u skladu s propisima i regulativom Ministarstva poljoprivrede i zadovoljava sve strogo propisane uvjete vezane uz lokaciju, kapacitet i tehnološku opremljenost najsuvremenijih objekata ovog tipa. Sabirališta su ekonomski i ekološki najprihvatljivija rješenja za zbrinjavanje životinjskog nusproizvoda, a prema preliminarnim proračunima u sabiralište u Grubišnom Polju bi se dnevno trebalo dopremati između 20 i 30 tona svih kategorija nusproizvoda životinjskog podrijetla. Budući da su sabirališta tranzitni centri u kojima nema prerade ni proizvodnje, ne postoji nikakav rizik ugrožavanja okoliša. Upravo suprotno, ovakvim načinom zbrinjavanja otpada, zaštita okoliša se podiže na najvišu razinu i kao takvo, sabiralište u Grubišnom Polju predstavlja značajan doprinos zaštiti ljudskog i životinjskog zdravlja kao i zaštiti okoliša čitave Bjelovarsko-bilogorske županije kao i susjednih županija. Uz sve navedeno trebalo bi spomenuti da će se u sabiralištu zaposliti pet novih djelatnika što je dodatni doprinos Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
Velike zasluge u ovome projektu ima i grad Grubišno polje bez čije pomoći bi realizacija projekta bila nemoguća.

Velike zasluge u ovome projektu ima i grad Grubišno Polje bez čije pomoći bi realizacija projekta bila nemoguća.
Novo sabiralište Agroproteinke d.d. u Grubišnom Polju, projekt u kojemu velike zasluge ima i grad Grubišno Polje bez čije pomoći bi realizacija projekta bila nemoguća.

Strateški odabir lokacija sabirališta

U skladu s Nacionalnim programom za unaprjeđenje objekata u poslovanju s hranom i nusproizvodima životinjskog podrijetla AGROPROTEINKA je izgradila tri sabirališta i to na području Pazina, Garčina i Grubišnog Polja. Uz jedno, već postojeće sabiralište u Biljanima Gornjim kod Benkovca (u neposrednoj blizini Zadra) stvoren je koncept cjelovitog rješenja koji ima za cilj maksimalno skraćivanje vremena od nastajanja nusproizvoda do preuzimanja. Lokacije postojećih sabirališta izabrane su strateški kako bi se omogućilo ekonomski opravdano i učinkovito prikupljanje svih, pa i najmanjih količina životinjskih nusproizvoda.

Podrška EU programa

Gradnja sabirališta na području Pazina, Garčina i Grubišnog Polja trebala bi biti sufinancirana sredstvima iz IPARD programa, što nije za iznenaditi budući da je AGROPROTEINKA i u prošlosti zadovoljila zahtjevne uvjete i EU standarde i povukla sredstva iz SAPARD programa. Naime, 2006. godine AGROPROTEINKA je za gradnju uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda (sukladno direktivi IPPC EU uz jamstvo najvećeg stupnja pročišćavanja), te za adaptaciju linije za obradu prerađenog životinjskog proteina dobila čak 92 posto od maksimalno mogućih 10 milijuna kuna.

Agroproteinka – lider u jugoistočnoj Europi


AGROPROTEINKA d.d. iz Sesvetskog Kraljevca je vodeća tvrtka s 60 godišnjom tradicijom te najveći prerađivač nusproizvoda životinjskog podrijetla u Hrvatskoj i lider u jugoistočnoj Europi u ovoj specifičnoj djelatnosti. AGROPROTEINKA godišnje zbrinjava oko 90 tisuća tona životinjskih nusproizvoda, a tvrtka raspolaže ujedno i s dva objekta za preradu tzv. „otvorenog tipa”. Svojim pogonima za preradu životinjskih nusproizvoda, postojećim i novo sagrađenim sabiralištima, značajnim je dijelom riješen problem nekontroliranog i proizvoljnog odbacivanja životinjskih nusproizvoda (kao posljedica proizvodnje hrane) u okoliš čime je onemogućeno zagađivanje tla, pitke vode i zraka u Hrvatskoj odnosno sprječavanje procesa koji mogu ugrožavati i rušiti hrvatski održivi eko-sustav.
[više]

Vezani naslovi

  AGROPROTEINKA logo
  prijatelj portala

  Vezani sadržaji

  17. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

  Urednik

  Dan Fakulteta: 104.-obljetnica Veterinarskoga fakuteta Sveučilišta u Zagrebu, 10.11.2023.

  Urednik

  Agroproteinka: Jesenska BTSF terenska edukacija predstavnika nadležnih tijela EU

  Urednik

  Agroproteinka ne eutanazira svinje već provodi zbrinjavanje usmrćenih svinja

  Urednik

  Nacionalni krizni stožer za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge: sjednica u Otoku

  Urednik

  Postupanje sa strogo zaštićenim vrstama sisavaca i ptica uginulih pod nerazjašnjenim okolnostima – preporuke i prijedlog zajedničkog protokola

  Urednik

  Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više