23.4 C
Zagreb
14. lipnja 2024.

Oprema pribor instrumentiVeterinarski fakultet u Zagrebu

Znanstvena suradnja Veterinarskog fakulteta Zagreb i tvrtke Sano suvremena hranidba životinja d.o.o.

Prof.dr.sc. Tomislav Dobranić, dr.sc. Branimir Kampl i Branko Stuburić dipl.ing.

Sporazum o međusobnoj suradnji & donacija UZV uređaja (13.03.2020.)
Ciljana aktivnost: Istraživanje intenziteta reprodukcijske funkcije mliječnih krava

Veterinarski fakultet 100 godina

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinika za porodništvo i reprodukciju:
Klinika je specijalizirana za ginekološke i androloške preglede malih i velikih životinja, ultrazvučnu dijagnostiku, veterinarsku opstetriciju, ginekološku i andrološku kirurgiju, određivanje koncentracije progesterona te umjetna osjemenjivanja životinja. Rutinski primjenjuje minimalnoinvazivne metode u veterinarskoj ginekologiji u dijagnostičke i terapijske svrhe. U sastavu Klinike djeluje i Laboratorij za asistiranu reprodukciju, kojeg je utemeljio prof. dr. sc. Zdenko Makek, a vodi ga izv. prof. dr. sc. Iva Getz. U njemu se provode metode asistirane reprodukcije, te istražuju mogućnosti njene daljnje proširene primjene. Klinika za porodništvo i reprodukciju u cjelosti je preuređena 2010. godine i danas raspolaže najsuvremenije opremljenim ambulantama, kirurškim dvoranama za male i velike životinje, kao i stacionarinim jedinicama za hospitalizaciju kućnih ljubimaca i ostalih domaćih životinja.

Dugogodišnja iskustva vezana uz provođenje kako domaćih tako i međunarodnih projekata započela su 1969.-te prvim međunarodnim projektom pod naslovom The relation of the function of the liver and some endocrine glands to sterility in cattle, financiranog od strane United States Department of Agriculture, čiji je voditelj bio prof. dr. sc. S. Rižnar. Od navedene godine do danas provedeno je mnogo projekata čiji su voditelji ili suradnici bili djelatnici Klinike za porodništvo i reprodukciju. Ultrazvučna dijagnostika postala je nezaobilazna metoda u svakodnevnoj veterinarskoj praksi. Osim toga, ultrazvuk je danas nezamjenjivo pomagalo u obradi i liječenju mnogih bolesti. Osim izobrazbe visokokvalificiranih stručnjaka, posvećeni su i razvoju i širenju znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja veterinarske medicine i srodnih znanosti.

Tvrtka Sano:
Tvrtka Sano započinje radom 1976. godine osnivanjem tvrtke Sano-Milch u Grafenwaldu, Donja Bavarska. Osnivači tvrtke bili su Bernhard i Edeltraud Waldinger. Tijekom više od 40 godina povijesti Sano je izrastao iz regionalnog ponuđača u svjetski brend za efikasnu hranidbu i proizvodnju životinja. Danas Sano ima osam proizvodnih pogona i više od 700 suradnika diljem svijeta. Sano Suvremena hranidba životinja d.o.o. (Popovača) je prepoznatljiv i regionalno značajan proizvođač vitaminsko-mineralnih, mliječno zamjenskih te nutritivno-zdrastveno funkcionalnih dopunskih i gotovih proizvoda u suvremenoj prehrani životinja. Kombiniraju su najbolja svjetska iskustva u područjima: analize hrane, formulacije obroka i savjetovanju o upravljanju hranom i stadom. Sano se želi ovim projektom priključiti globalnom znanstvenom izazovu istraživanju i razvoju novih proizvodnih praksi u proizvodnji hrane za životinje te udruženo sa zainteresiranom znanstvenom zajednicom (Veterinarski fakultet Sveučilišta Zagreb) učiniti znanstveni i tehnološki napor k daljnjim unapređenjima u proizvodnji biljnih hraniva, kontinuiranoj kontrolno-analitičkoj evaluaciji biljnih hraniva u realnom vremenu, u praćenju reprodukcije stada te cjelovitom upravljanju svim ključnim procesima i potpornim aktivnostima na farmama mliječnih krava. Sano sada i u u bližijoj budućnosti ima za cilj istražiti utjecaj ciljanog povećanja probavljivosti krmiva (genetika, agrotehnika, gnojenje) uz redovitu analitiku probavljivosti i računarsko sastavljanje obroka, na povećanu biološku efikasnost životinja u proizvodnji – reprodukciju, proizvodnju mlijeka i zdravstvene poremećaje (skup proizvodnih bolesti). Precizan izračun dnevnih obroka omogućuju znatno povećanje produktivnosti, uz osjetno snižavanje izlučivanja gnoja te posebno ukupnog dušika, fosfora i metana kontaminanata zraka, voda i drugih vidova okoliša. Sano ovim strateškim smjerom želi doprinijeti zaustavljanju negativnog trenda u mliječnom sektoru te uvođenjem najnovijih tehnologija pomoći mladim ljudima da ostanu u ruralnim krajevima i krenu u smjeru poljoprivrednog poduzetništva uz istovremeni ostanak u centru najnovijih digitalnih tehnologija, umjetne inteligencije i doprinosu u zaštiti okoliša. Projekt će doprinijeti i proširenjima postojećih farmi i otvaranju novih, a indirektno uvođenju digitalnih tehnologija i u druga područja (računarski inženjering, razvoj brzih instrumentalnih analitičkih tehnika, razvoj novih proizvodnih nadzornih i mjernih postrojenja i uređaja, i sl.).

Važnost monitoringa reprodukcije mliječnih krava


Repro­dukcija nije važna samo zbog uzgoja teladi, nego je određena učinkovitost i intenzitet reprodukcije izravan preduvjet učinkovite proizvodnje mlijeka. Naime, ako krave ostaju gravidne u prosjeku oko 110-115 dana poslije porođaja, i cijelo će se stado prosječno nalaziti u ranijoj fazi laktacije, što povećava biološ­ku učinkovitost proizvodnje mlijeka cijeloga stada. Poznato je da povećanje prosječnoga dana laktacije za samo 1 dan iznad optimuma (180 dana) smanjuje proizvodnju za 100 mL po kravi dnevno. Rana dijagnostika bolesti se može otkriti i dok je u ranoj fazi nastajanja, odnosno u subkliničkom obliku, što omogućava velike uštede jer sprječava smanjenje proizvodnje kao popratne pojave svakoga zdravstvenoga poremećaja.

Sporazum o poslovnoj suradnji potpisali su Dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr. sc. Nenad Turk i Predsjednik Uprave Sano Popovača d.o.o. dr. sc. Branimir Kampl. Ugovorom u dugoročnoj suradnji Klinika za porodništvo i reprodukciju će u cilju kontinuiranog istraživanje intenziteta reprodukcijske funkcije na odabranim mliječnim farmama pratiti incidencija metaboličkih i endokrinoloških poremećaja, tj. subkliničkih zdravstvenih poremećaja i reproduktivnu učinkovitost.

Službena primopredaja
UZV uređaja je obavljena u petak 14.03.2020. godine. Dr. sc. Kampl je uručio UZV uređaj predstavniku Klinike za porodništvo i reprodukciju prof. dr. sc. Tomislavu Dobraniću.

Branimir Kampl, Tomislav Dobranic
Dr. sc. Branimir Kampl i prof. dr. sc. Tomislav Dobranić

Z5vet

Rad ultrazvučnog uređaja MINDRAY Z50 Vet color doppler s pridruženom veterinarskom endorektalnom linearnom sondom za velike životinje je prisutnom osoblju Klinike ukratko na licu mjesta demonstrirao mr. sc. Tomislav Brajko predstavnik firme Medexpert (ovlašteni zastupnik proizvođača Mindray za Hrvatsku).

Nikica Prvanović Babić, Tomislav Brajko, Iva Getz
Prof. dr. sc. Nikica Prvanović Babić, mr. sc. Tomislav Brajko, izv. prof. dr. sc. Iva Getz.

Detaljnu edukaciju odgovornog osoblja Klinike i funkcionalno preuzimanje uređaja će mr. sc. Brajko nastavno obaviti na Klinici i u terenskim uvjetima.

Kampl-Dobranic-Getz-Stuburic-PrvanovicBabic-Brajko
Dr. sc. Branimir Kampl, prof. dr. sc. Tomislav Dobranić, izv. prof. dr. sc. Iva Getz, Branko Stuburić, dipl.ing, prof. dr. sc. Nikica Prvanović Babić, mr. sc. Tomislav Brajko.

Vezano:


Vezani sadržaji

Better Science for Better Animal Welfare :: 2. konferencija o dobrobiti životinja

Urednik

9. Hrvatski kongres veterinara male prakse

Urednik

7. Hrvatski veterinarski kongres – prva obavijest

Urednik

Četvrta stipendistica doktorskog studija Veterinarske znanosti: Mihaela Vranješ, dr. med. vet.

Urednik

Izazovi u prehrani štenadi tijekom neonatalog razdoblja

Urednik

Simpozij “Evolucijski razvoj srca i translacijska medicina” i promocija knjige EVOLUTIONARY DEVELOPMENT OF THE HEART: ANATOMY AND MOLECULES

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više