Divlje životinje i divljačSvijet

Žutonogi azijski stršljen

Prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger
Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela, Voditeljica NRL Laboratorij za bolesti pčela APISlab, Veterinarski fakultet Sveučiliša u Zagrebu


Azijski žutonogi stršljen (Vespa velutina) je invazivna vrsta koja je u Europu unesena s područja Kine. 2004. godine prisutnost stršljena je prvi put zabilježena u Francuskoj, a ubrzo nakon toga invazija se poširila na više europskih država. Azijski žutonogi stršljen značajan je kao štetnik u pčelarstvu zbog negativnog utjecaja predatorstva nad medonosnim pčelama, te ima negativni utjecaj na sociološki aspekt kod ljudi. Zbog pojave V. velutina stršljena u nekim zemljama iz našeg okruženja prošle godine su Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije i naš Nacionalni referentni laboratorij za bolesti pčela Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proveli opsežno terensko istraživanje Praćenje pojavnosti i raširenosti štetnika u pčelarstvu na području Republike Hrvatske – Vespa velutina i Vespa orientalis, no zasad nije potvrđena njihova prisutnost. Međutim, nedavno su aktivna gnijezda azijskog žutonogog stršljena utvrđena u sjeverozapadnoj Mađarskoj, mjestu Kimle (10. kolovoza 2023.), kao i mjestu Plzen u Češkoj (8. listopada 2023.) što upućuje na mogućnost da na područje Hrvatske neočekivano bude unesen s kontinentalne strane zemlje.


TLAK GAJGER, I. (2022): Tko je azijski žutonogi stršljen (Vespa velutina)? Hrvatska pčela 141, 19-21.


Vezano (pčele):

Vezani sadržaji

Noć muzeja 2024. “Muzeji i nova publika”

Urednik

Znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu među 2 % najutjecajnijih u svijetu

Urednik

Predstavljanje aktivnosti B-THENET centra u Hrvatskoj

Urednik

Anketa o medu i pčelarstvu

Urednik

B-THENET – najbolje pčelarske prakse međusobno će povezati Europsku uniju

Urednik

Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Ivani Tlak Gajger

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog doživljaja pri njezinom korištenju. Korištenjem ove stranice suglasni ste s tim. Prihvati Više